賣咗十年眼鏡,你問我答(6)

1001 回覆
15 Like 4 Dislike
厚薄同圈都可能有d分別,縮細真心分別不大,揀隻細架再較貼D可能更好
百幾蚊架連Hoya鏡(即係Stellify)
都無咩好挑剔了
無,sorry
視光師巴打果度好似有做
其他舖好似上目都有
幾百至千倒啦
巴打,請問佐川藤井係咪公廁黎?品質如何?
土炮嘢,幾嚿水以內粗用無問題嘅
通常呢d本地代理嘅扮日本仔嘢d品質都OK ,最差係扮韓國TR料果d大陸嘢,甩板斷架樣樣齊
仲有咩polo smith, polo jack, 佐川加藤, nagasaki 呢d都係常見嘅土炮
呢d嘢日積月累
你諗吓你本來+300變到依家-150
其實已經加咗-450近視,當然如果已經發育完(I.e. 過咗18)咁就未必會加近視,相反果-150近視睇近嘢仲可以令眼睛無咁累
咁又可以放心,呢d 大連鎖店驗眼有規矩,亦有投訴機制同保養條款,但係因為快同主要sell鏡架款式,所以係無咁多眼睛健康嘅嘢喺裡面咖啦
請問 Rey den d眼鏡點解咁貴?
同埋唔會有咩壞處,唔出街戴嘅有無防UV都無所謂
巴打,我想問下我有副戴開做運動嘅眼鏡,一邊耳仔位嘅膠爛左,有冇得配返原裝膠邊同貴唔貴
呢幾日天氣各位覺唔覺得睇野明顯清楚左?
要注意防晒,包括眼睛嘅防晒
要睇吓咩款,有d係有嘅
依家Rayban鏡架都係幾百蚊,不過佢隻唧料就好似水皮咗少少
深散光要等十日先有貨
去完Zoff配眼鏡
發覺出面食水深

賣眼鏡個班,喺咪好憎 Zoff ?
點會
根本大把舖頭做到甚至平過呢個價錢
Zoff 係sell價格透明,速度快同多潮款
根本客路完全唔同
傳統眼鏡舖唔玩視光專業就會被淘汰
除非好似溥儀同上目呢一類做指定客群嘅舖

仲有越公司開,越需要人手,我地叫價都可以叫高D
下 乜可以咁計架咩
我一直都被告知係我近遠視都有啵
利申 今年17
20幾 無戴開眼鏡 雖然以前有一副 但一直無戴過
最近發現其實都幾嚴重
左眼睇到地鐵對面既字
右眼只睇到大概30cm內既手機字
想配副防藍光 大概要準備幾多錢
請問如果我想配副有度數既太陽眼鏡大約幾錢
遠視:
https://www.studenthealth.gov.hk/tc_chi/health/health_ev/health_ev_hyp.html

近視:
https://www.studenthealth.gov.hk/tc_chi/health/health_ev/health_ev_nea.html
兩件完全反嘅嘢,所以係唔會又遠視又近視嘅

不過可以既遠/近視,又有散光同老花
最緊要度數搞掂確定
鏡架連防藍光鏡片其實成套幾嚿水就有
視乎度數同鏡片鏡架種類
上個post有巴打淨散光其實都係千零蚊搞掂整套
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞