賣咗十年眼鏡,你問我答(6)

1001 回覆
15 Like 4 Dislike
想問下 揸車時用既太陽眼鏡 我知要偏光鏡 但需唔需要埋水銀鏡?
同埋最好用咩色鏡片
唔該曬
好似請唔夠一牌
巴打我情同你一樣,之前去蛋配鏡佢比左2邊近視300我,散光就配岩嘅,之後又係覺得左朦右清,戴到頭都暈,佢地有個30天保障同佢講唔清,佢再幫我驗,驗完之後2邊都加左25度比我 出到黎都係左朦右清,之後嬲嬲地去左wh配佢比左眼325右眼300我,仲解釋番就算加左25度都會有左朦右清嘅情況,但已經改善左,如果要做到完全一樣要加到350但咁會可能會好辛苦。想講有時個客真係唔啱想換度數但換完個問題無變過其實都幾無助,希望視光師可以細心少少就長做長有啦
電腦驗竟然夠膽唔copy咁傻仔
講返巴打情況
通常視光師都會盡力做balance(雙眼協調),盡量令雙眼視力接近,除非:
1. 做monovision
2. 兩邊視力有差距
3. 客人習慣咗邊清邊矇

所以巴打嘅情況,有懷疑應該返去check多次
尤其是果位係相熟,但佢應該一早就知您係邊清邊朦.....
巴打係幾時嘅事?
咁多地方都唔做balancing
上年9月左右喇,覺得要搵個啱自己驗眼嘅其實都好講彩數
最起碼比你出房試
Egg驗眼係咪都好快就驗完?
Zoff驗眼既方式真係好唔準
唔係逐隻眼試
一黎就比副鏡你 開個screen project 1行細字你 睇下睇得清唔清楚
清楚就ok 應該1分鐘就完事
平時驗眼個d procedure完全無出現過
Btw想知驗眼紅色清d定綠色清d 1號鏡清定2號鏡清係代表d咩
好多時睇都係綠色清d 或者差唔多 搞到我都好難答
好似係睇有冇配得太多
快呀,佢多客一個接一個
想問下豬巴咩叫[飛鏡]?
邊位即使用洗眼鏡機都係要抹先搞得掂
其實塊布夠乾淨同輕手,都唔易抹花嘅
師兄
點解你仲做得落呢行成十年
福利閪到仆街人工又低
間間都得4日例假 返6日 7日AL
人工先得萬頭 好少少都得萬五

利申:行已轉
你買眼鏡時落對Hoya 1.67
然後店家比對Apollo 1.67 (飛牌子)
或者比對Hoya 1.6 (飛index)

簡單d講,即係呃客
依家唔會咁低人工了,大工無20K唔會請到人
不過工時長假期少就真嘅
我Fd 做Apple genius
一星期放兩日
一年14AL + 17銀行假 + 4日thanksgiving
人工當然高我一截
鏡片膜 花花地 想換鏡片 成日對電腦 應該換咩類型鏡片好 對鏡片唔熟 有冇眼鏡鋪推介下
犯法野
想襟用可以用Hoya HVLL
至於是否需要防藍光鍍膜,請參考FAQ
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞