賣咗十年眼鏡,你問我答(6)

1001 回覆
15 Like 4 Dislike
請問戴con係咪有限期 ? 之前聽人話戴10年左右就唔好再戴con

同埋係咪1日 比2星期或其他好?
師兄你好又係我

同事又拎咗一副hoya code name想知係咩一回事,麻煩解答一下

SEN-NL167G HARD-LL

根據返你之前答法,NL167G應該都係一樣1.67非球面變灰色
咁SEN 同 HARD-LL又係咩呢

另問T7-NL167G HARD-SFT 同 SEN-NL167G HARD-LL比邊隻會好用啲同埋貴啲??

好多問題多謝解答
想問其實hoya同依視路邊個牌子好d?同埋600度單非加濾藍光 係咪依視路貴好多?
新舊眼鏡右眼axis差1度 一個9一個10
輪流載會唔有影響?
巴打果間係咪係mos 隔離?
跌爆左副nine 頭先係果間個櫥窗見到幾副想試
你好 想問下如果500度散 配1.67既鏡 價錢大既幾錢(個框280蚊)
原廠有鼻托訂的
老實講要要直臂嘅個人都係建議Oakley
因為零件有得配
路過
SEN HOYA 既變色技術
HARD LL 係coating 名

T7 即transition 7代
日本手造眼鏡無乜直臂
勾耳比較多
Sen - Hoya Sensity Hoya 自家鍍膜變色技術
Hard LL - High vision Long Life = VG Venus Guard , Hoya 最防花嘅鍍膜

Hoya sensity 同 transitions 多數一樣價
但全視線隻sft coat唔多防靜電
個人經驗抗花係HOYA強
但Essilor 既抗藍光鏡係比較容易適應
價錢差不多
巴打有無試過T7 搭巴士變唔變色?
我有客話SEN 會變少少
依家d巴士玻璃都落晒coat啦
就係奇在都變
咁我又覺得唔意外
試吓拎支uv 燈隔住隻1.6 uv 鏡片照吓變色鏡
一樣會變
不過uv420就唔會了
我沖完水用眼鏡布抹 好似又花多咗少少....
我係咪應該買Lens wipe....
一旦開始有花痕就神仙難救了
我配Zeiss digital,一年咋。
唔想咁快配過副.....

平日應該沖水用眼鏡布抹?

定係沖水用Lens wipe 好?

Lens wipe 有限錢,我想副鏡襟用啲

多唔多人冇近視去買冇度數鏡片?
感謝師兄回覆
即係T7就配SFT,SEN因為係hoya自家野就可以配LL=VG咁?
定其實混搭都得

另外防靜電好啲是咪等於無咁易痴毛痴塵?
邊到配眼鏡平啲
600幾度近視
返工要對電腦 想配抗藍光
又想放便岀街 加配全視線
巴打請問我工作係要求對顏色準確好重要
係咪唔應該配防藍光?
另外我500度近視左右 配蔡司鏡片幾錢左右?
東京買眼鏡有無推薦
想配多副賽璐珞既手工眼鏡做後備
約400近視100散光有無計即日拎到~
想配rayban藍光靚鏡 影相唔反光嘅
邊度搵到?
想請教下,戴完眼鏡個鼻有紅印,係個鼻托太緊,定係眼鏡墜住?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞