賣咗十年眼鏡,你問我答(6)

1001 回覆
15 Like 4 Dislike
多謝支持 ,大家都係唔好對我呢個老花大叔有咩幻想
老花大叔
起碼有個中立既大叔比意見
其實長期對電腦搞到視疲勞,如果唔配唔理佢會唔會有咩壞影響?

巴打係唔係都會建議配番副眼鏡戴?
我出街就一般都唔帶,主要對電腦做嘢,睇手機/文件/書時帶,因為office長期對住電腦,出街食飯就可以唔帶,正如專家巴打所講,睇你係咪經常對手機,電腦同文件,睇近嘢多的話,都係帶住好啲,
我之前無配眼鏡,一到夜晚就好攰(因為靠另一隻眼睇),依家帶住開工好好多,夜晚都唔會好攰。
如果唔係漸進鏡,出街一定要除眼鏡,否則睇遠嘢會矇。
明白, 等我再去睇下先, 唔該晒!
我去日本睇要3萬尾
巴打有冇賣Masunaga ?
想問下去邊到驗眼好d
之前日本旅行係zoff配左副抗藍光
帶左一個月到都唔係好慣,對眼仲易累左,唔知係唔係關佢鏡片徧黃或者度數唔岩事
請問如果想戴眼鏡影相唔好反光, 係唔係要配防反光鏡
定係一般鏡面已經有?

同埋而家出去配鏡係唔係都多數係單面非球面鏡片?
雙面非球面鏡片會貴幾多?
遠視果邊會易累d
基本上就咁配望遠度數就可改善
行街就optional
遠視情況特別d, 如果唔係調節力差到要落reading power 嘅話,望遠度數已經可以改善埋望近嘅情況
驗眼就搵poly vision 啦,除咗度數仲會睇埋眼睛健康
不過都有可能戴個位唔對,咁都會易累同斜浮
市面買到嘅絕大部份已經加咗不反光coat
單面非球面係主流
因為雙非球面主要都係日本廠先有
唔該哂樓主
想問多個問題
鏡片牌子, 揀阿波羅定HOYA 好?
有啊
歡迎參觀

二千幾港紙
個人建議盲人輔導會或理工大學眼科視光學診所(得紅磡一間)
Poly 個optom clinic 有排book
要襟用嘅就Hoya 啦
直上蔡司
留一留tg / mail
全視線閒閒地都成$1000 咩情況下先建議配
Faq有TG
經常出入戶外戶內,怕晒又有度數嫌兩副眼鏡麻煩,就可以用
不過
1. 揸車無乜用,唔太變色
2. 長時間喺戶外面對猛烈陽光嘅,咁就不如戴太陽眼鏡啦...

葉子鼻托加工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞