賣咗十年眼鏡,你問我答(6)

1001 回覆
15 Like 4 Dislike
配咗幾耐?
正常都有至少一個月度數保養,如果配太深,調較過位置都唔舒服可以換鏡片
隻架四千倒 (日本標48000 yen)
Hoya 1.67 鏡折後約1500
都唔算貴,正常無乜折咁囉
同埋未必淺咗就一定好,有時矇咗仲衰
同巴打你差唔多 不過我有隻眼散光仲勁啲
梗係多啦
漸進係近年各大鏡廠兵家必爭之地,人口老化,老花避無可避係事實,同埋依家D鏡片易戴同舒服咗好多,都令客人更易接受戴漸進鏡片,個市場依家係橫跨3X歲到8X歲,包括埋抗疲勞/兒童漸進鏡嘅話其實幾歲已經戴Multifocal鏡片

不過點都好,巴打記住帶令尊去有一級註冊視光師嘅地方驗眼,會放心D

遲啲帶阿爸去巴打你度
之前近視深左想换鏡片 唔換框

個店員話我本身個框唔夾鏡片 要連框換

佢係咪水9緊我買多副框?
來架配片都唔做?
來片入架就話麻煩D啫(雖然我都有做)
但係帶左坐係到睇野就ok
行路個感覺好奇怪
可能係舊個副眼鏡帶左太耐 習慣上好難
去左zoff配眼鏡

覺得heahea地
其實好多科學研究出緊
最新有個十年study
藍光電子產品會早左出現問題
Polo jack
可以過來瘋狂試
今晚黎
好奇一問 我中學個時配左款眼鏡 咁睇睇下開始矇
咁大個做野再配 個配眼鏡條友話我近視淺左

我想問點解近視可以淺左既 唔係只會愈黎愈深咩?

利申:我問過配眼鏡佬 佢一句:係咁架啦 好多人都係咁 好普遍就hea完我做第二個客
因為近視太深 ~700度,所以買唔到最中意個款而買左另一款無咁中意(金屬幼框)
除左戴con加平光,仲有無其他方法解決?
好大可能個位置較得唔好
如果佢較完都唔得可以搵我較眼鏡,唔駛錢,係爛咗無得賠
可以點聯絡巴打
會唔會架有前後高低
我都係淺咗
有幾個講法
1. 調節力降低咗,晶體放鬆導致近視低咗
2. 眼球都會好似人咁縮水,就會淺少少

我比較相信前者
800度近視 鏡片造1.76 同 1.74分別大唔大? (2者價錢差好遠唔知點解
戴1.76眼晴會唔會比戴1.74冇明顯細好多?
雙非重要點
但任性就直上176
小米藍光鏡對眼有冇壞處我買咗一副大咗幾個月都ok
如果要減低近視嘅話仲有ortho-k 甚至lasik
不過戴眼鏡梗係最安全穩陣啦
想買caesar flip
大概幾多錢?邊度有得配
想請問下巴打有無做MCM658SA呢款大陽眼鏡?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞