賣咗十年眼鏡,你問我答(6)

1001 回覆
15 Like 4 Dislike
因為鏡片表面有不反光膜層,多數係金屬薄膜層,因為金屬同膠遇熱嘅澎漲幅度唔同,所以長期令鏡片熱漲冷縮,鏡片鍍膜會龜裂
當然現代鏡片鍍膜無咁易甩coat爆coat,但想鏡片耐用就唔好了

https://youtu.be/Ix45TErm0jM
附上標準鏡片鍍膜測試嘅方法
Seiko orgatech嘛
係唔爆coat呀,不過勁易花呢...
我近視5百幾度 散光4百幾 係香港配要幾錢到
同埋大陸配眼鏡得唔得
大陸
不了
黑超壽命其實有幾長
如果一次過加太多怕唔舒服
同香港人睇近嘢多,如果唔太影響遠視力就一般會減25-50
減太多會朦
鏡片公價我上幾個po覆過就唔重覆了
Clip on 其實已經係太陽片級數
要再深色嘅就要落水銀膜了
普通嘢(apollo)三百倒已經有
靚多少少可以用Hoya stellify,都係差唔多
香港配對普通超薄車房片應該5-600倒(最平果d)
大陸就怕佢求其,因為深散光對焦點要求較高
正常戴三幾年無問題
全視線第七代(視無限)兩分鐘內褪到唔覺
5分鐘會無晒色

Hoya嘅千零蚊倒有
覺得orgueil 眼鏡既質素點
平蔡都係五舊
請問1.60全視線classic鏡片、1.60全視線T7鏡片同1.67全視線T7鏡片有咩分別?

我見三款鏡片價錢相差甚遠,如果我係一般日常生活使用,主要係戶外走動時需要遮陽光,應該用邊款鏡片好呀?
http://www.orgueil.jp/item/or-7064/
無拎過上手,但就咁睇品質唔錯
https://youtu.be/fyLWkINZSIg

Transitions classic 應該即係第6代
第7代快同隻灰色無咁紫
至於1.6同1.67 就只差厚薄度
睇度數啦
即係6/7代人純粹變色速度唔同,但功能一樣,不過價錢差好遠,唔知邊款好...

左右眼各600度近視,150度散光
第六代都停產咁制
點睇tavat 眼鏡? 其實值唔值咁貴?
另外你有無賣
價錢差好遠
我就咁睇差唔多價咋喎
賣款同soupcan 概念
我自己都係prefer 日本手造架
豬巴 如果 遠視100內,散光200幾度。
想配太陽眼鏡要幾錢左右。
普通牌子幾百蚊已經有偏光加水銀
連埋鏡架呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞