賣咗十年眼鏡,你問我答(6)

1001 回覆
15 Like 4 Dislike
睇住兩母女揀眼鏡揀到幾乎
笑到我傻
如果想配度數太陽眼鏡近視唔過400散過唔過100,唔洗要金屬鍍膜,有冇咩鏡性價比高d?
Apollo 平靚正
本地工場鏡
因為太陽眼鏡大牌子一係兩邊都要做不反光
一係就一定要上水銀膜
apollo叫佢染rayban灰綠G15佢同我講唔知咩色,一定要上色版
佢有個code
個sales搵咗一年都搵唔到色版比我
所以

我比快達染,快靚正,食完個lunch 就交到客
快達個水銀
不了
水銀就真係唔好搵快達
想襟用搵明仔
想多色搵瑞士寶
瑞xx 不了
想請問市面上果啲超聲波眼鏡清洗機應唔應該用於清潔太陽眼鏡?
謝謝
其實無問題
係水銀面唔好震咁耐
想問下你間鋪係味叫眼鏡一品?同埋有無賣rayban evisu既框?我無用開tg 仲有咩方式可以問到你野?
thx 姐係你地係2個人2間鋪頭係咪?
係啊
我極想請佢
承蒙錯愛

買左返來
可唔可以教下點用
我已send email 想下星期去配眼鏡
Facial gauge + abdo rule!!
Facial gauge 可以度晒head width, length/angle of drop, 鼻樑闊度,眼突嘅程度

詳細操作我都係搵返份manual先
Abdo rule主要係睇鏡架數據:
https://youtu.be/8lbz5pdlbEM

Facial gauge 主要係量度面部數據製架製鏡用:
https://youtu.be/qiexuqwkN1k
好專業
突然間覺得自己唔識dispensing
想平平地買部迷你洗眼機。有無推介?
果d做low vision aid/好似光照咁玩純tailor made就有用
一副ready made嘅眼鏡框已經有好多嘢定咗
比起measurement, 門市做optician 更需要adjustment 嘅技巧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞