賣咗十年眼鏡,你問我答(6)

1001 回覆
15 Like 4 Dislike
抵嘅有無牌子?邊度可以買到?Thanks!
如果就咁適應翻有冇問題?
巴打平時帶袋出街?我出街冇位放布
我睇片講到係邪惡組織支配全世界眼鏡製造同零售商操控價格
adam ruin everything講
巴打我同你情況一樣,我最後買左Nikon 1.74 see coat,大約4800左右
豬巴, 岩岩TG左你
不過都想係度問左先, 我幾年前開始發現自己副眼鏡有幾個問題
1. 我而家左眼睇野focus既時間比右眼慢, 甚至左眼睇唔清要用右眼睇, 係咪關散光事?
2. 我而家睇藍色/紅色 既燈/LED會完全化開哂, 又係關散光事?
3. 塊鏡片係咪得中央部份先提供到100%既視力糾正, 因為假設我唔係望緊正中央既野係會蒙同focus唔到

我問左而家屋村鋪, 佢既答案係散光深左
要搵到一副岩心水嘅眼鏡真係好難
邊度會有多啲款睇
我只係買支日本中性洗銀鏡水洗,噴兩噴,用水一沖就好乾淨,仲有陣香味,簡單快捷
兩日都適應唔到應該之後都未必舒服
想支持本地品牌嘅就genic/多多
想平嘅就zoff/蛋/jins (唔知開咗未)
想買日本嘢嘅就新黑/WH/上目
想買時裝牌子嘅就LensCrafters
想另類嘅就VC/NEITH
想比人劈嘅就溥儀
有無眼鏡布推介
去新輝眼鏡到配鏡片
我用返三月個度數去配 (都係新輝check)
宜家配出黎既鏡片 左眼睇野唔清
去搵返佢 又話唔關佢事
但張單又寫明30天度數保證
唔知點甘
自己冇近視,細個成日戴平光鏡所以有戴眼鏡嘅經驗,戴落亦冇乜問題。

到老咗有老花,用單光老花覺得好煩,3年前去眼鏡舗配副漸進,驗有小小散光老花175,配咗瑞士寶漸進變色鏡,戴落見頭暈好唔習慣,返眼鏡舗佢話冇錯叫我繼續試下,用唔到幾日放棄咗。得閒攞出嚟戴下都唔習慣好頭暈。

有次去德國出差買咗副現成漸進鏡反而戴落唔覺頭暈,覺得可能之前嗰副配錯,最近唔忿氣去配另一副試下,今次Hoya漸進變色鏡,都係有變形但冇咁犀利可以接受。剛剛喺日本忍唔住買咗副架,想配多副漸進,想問(A) 我以前兩副鏡戴唔舒服頭暈係咪配錯咗?(B) 漸進老花鏡片長焦距同短焦距有乜分別? (C) 仲有邊個牌子嘅鏡會冇咁唔舒服頭暈?
蔡司鏡片送果塊唔錯
一邊唔清一定有問題啦
叫佢起碼用試架比返個度數您戴吓睇吓會唔會一樣單邊唔清?
配左副東海,唔想整花,有無推介
再check個度數 佢話深左50度 加返50度又清
咁佢話要比錢再做過 佢地唔負責
咁佢地張單又寫明度數保證30日
佢問題定我問題
應該係戴唔慣散光鏡
長短走廊是因應鏡架和度數來挑選的
簡而言之短走廊較大浪,長走廊眼要下垂較多才可看近
其實量好焦點及佩戴位置的話,漸進應該不難戴
當然要遠光銳利就Zeiss啦
最緊要塊布乾淨同埋鏡片要沖一下才抹
咁就好襟用。
您要求跟定佢建議跟舊度數?
我要求既 我帶返三月個張度數比佢
岩岩係眼鏡88買左 條友水我用精工鏡片 又話咩新設計又盛咁 貴左400$到 佢話無咁易花 真定假
另外想問上面講既洗眼鏡機係邊買 心思思想要番部
我自己客配東海送個條日本眼鏡布好正
多謝師兄!

我第二副喺新黑配個驗光師就同你一樣話可能我戴唔慣散光所以嗰副冇落散光,但都變形頭暈。蔡司漸進鏡我呢啲度數約要幾錢?我喺日本買咗副金子想配鏡,有冇舗頭介紹?最好旺角附近,謝謝!
仲有冇人會係眼鏡88配眼鏡 新黑個啲鏡架貴到hi hi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞