[LIHKG 首發] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (6)

1001 回覆
39 Like 8 Dislike
係鴨寥街
我睇facebook 見到呢張新卡.

8日 3.5GB,docomo. 日本樂天出既卡. 佢最特別係, 你可以睇佢指定既廣告, 睇完會加10-100Mb data 俾你, 無上限.

有無勇兵?
邊到買

所謂日系wifi蛋,包黑貓寄到上門,還機都係經黑貓寄返去
頭三次係成田機場同出東京沿途試;第四次係名古屋試,同係香港4G上網差唔多喇
邊間?
[
又係ninja,其實香港係咪訂邊間都係ninja代理㗎
下次買返卡算
畀返個hea hea地嘅iijmio Docomo評價
主要講返啲特別差嘅位就算
利申:電話已經冇乜位裝apps,所以冇做speed test sor

位置1:新潟 十日町市
主要去睇藝術祭
大部分電車站位置正常,但入隧道就一定收唔到(應該咩台都係)
某啲山上位收得其差,尤其是有個叫ikote嘅公園
我懷疑係docomo問題,因為其他人不論卡種機種總之係docomo就收唔到,而我頭幾日用AIS喺個到係收到嘅
另外,有其他用LINE mobile嘅人表示經常喺山上收唔到

位置2:上野駅
時間:12pm
終於感受到格安sim嘅「特點」
就係喺以上時間位置連Google map都load左成分鐘

最後想問問樓主
iijmio有冇得check用咗幾多data?
我搵左官網好耐都搵唔到
你用咩手機? 係咩model?

IIJmio 係有app check usage. 不過我要你知你係 iphone 定android, android 又咩model.
HKTV MALL 張AIS sim 2 fly個價其實O唔OK?
3叔 note5
不過都考慮轉iPhone,可以share埋iOS app出黎
謝謝
佢好大檔下Ninja, 我見好多舖頭都係代理佢d wifi 蛋.
鴨記賣$80, 呢度有巴打放 $80. 你自己計地鐵坐去鴨記來回, 就知hktv mall + 運費抵唔抵
用docomo 係好睇部機得唔得. 你部note5 睇spec 係包band 19. 不過如果你用softbank 收到, docomo 收唔到的話, 係似係機問題. 我其實recommend 你用docomo 卡的話, iphone 會穩陣d.

IIJMIO 既app 如下

iphone

https://itunes.apple.com/jp/app/iijmio%E3%82%AF%E3%83%BC%E3%83%9D%E3%83%B3%E3%82%B9%E3%82%A4%E3%83%83%E3%83%81/id629809928?mt=8

Android

https://play.google.com/store/apps/details?id=jp.ad.iij.couponswitch&hl=ja
有冇日本 真無限上網7日

成日要用地圖
只有wifi 蛋有, 無sim 卡係無限. 一張都無.
用type D卡係我㩒錯左Amazon嘅結果
我都諗住之後慳返啲轉返type A算

但我諗嗰個位真係docomo問題,好多用iPhone docomo(非iijmio卡)都收唔到
就算唔係嗰個公園,好多山頭位docomo都收得差
原來係咁
唔該巴打
聽日出去買
放嗰位巴打係買$76
想買sim 2fly
https://t.me/billy1668
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞