[LIHKG 首發] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (6)

1001 回覆
39 Like 8 Dislike
唔...800Mb cut 油.............
我發現由700mb後就咁慢
遲下會唔會快返,依家連google都load唔到
跟據其他巴打講, 聽朝起身就好番...
話說你用接近1GB data 一日 先夠皮的話, 我recommend 你下次租wifi 蛋. sim 卡對高用量用家係無運行...
This 喺當地 Vodafone 舖度買
20EUR 3GB bundle 送多 3GB
斷月計,另有 1GB(+1GB) 選擇 (好似係
求其一間荷蘭 Vodafone 舖買

睇埋仲有咩額外嘢可以揀 (bundle 預設係有餘額就會自動 renew,我手動停咗)
上佢個網可以用信用卡增值 (限 10EUR 嘅倍數)
keep 住至少六個月用一次就可以繼續用返同一張卡 (雖然未必有著數)
(以下 cap 圖有經 google 翻譯)

應該包全歐洲 (EU/EEA + 依個歐洲係包埋 swiss) 漫遊 (但係我未親身試)

如果個 bundle 最後一日仲有 data 剩而我又記得嘅話就喺挪威玩下 speed test,應該會係正常 4G 希望唔會爆 data 跟住食咗我用黎買下一個 bundle 嘅 credit 啦

不過送 1/2/3GB 好似係限時推廣
如果 20 歐 3GB 用一個月唔知算平定貴

睇下點啦,去到英國或者可以再 speedtest 下嘅
我喺英國有段時間會冇 wifi 所以我暫時都唔敢用太多 data
不過我估唔到之前用得咁少 data,因為通常都係用 wifi
用剩嘅 data 冇得過下一個月繼續用,咁其實我都掉咗成百蚊港紙落海

佢依排仲有個推廣,增值第一次嗰陣送咗 5EUR,所以今個月我開咗 2GB+2GB 個 bundle (其實我得返三個禮拜喺歐洲,應該夠吧)
有冇巴絲熟kkday/klook幾時出wifi蛋優惠?
之前旅遊展果排忙到仆街
跟住就miss晒啲特價
依家買咗airsim
希望500MB/日夠洗
永安 $9/日 既仼用蛋,2個人連住

P.S:仼用係佢講既,未知會否限速

測試地點:原宿

Wifi egg

AIS Sim2Fly
呢緊去東京 市區基本上我諗wifi 蛋都無乜特別問題
但有幾日會去河口湖 箱根嗰邊
有無人有推介用過邊間d wifi 蛋郊外都ok ?
依家係長崎,有冇得租wifi蛋
已落blog
隻wifi egg 有多2 個screenshot 的話我係blog 開新post
無問題.

推介一係日系wifi 蛋, 一係klook.

https://simegg.city/r_japanwifiegg
機場先會有我估.
LM
去親都係買3 4G 7GB 果隻 基本上使用真係冇乜問題 ,搭機場出新宿jr 都load 得好快,真係會做到一插即用嘅效果
係既大佬
原宿:

新宿:

澀谷:

前往鎌倉的道路上:

詳細地點唔記得啦,大約係咁上下地區

哩檔野如果你係永安個app度幫襯過,係會員就唔駛俾按金,其他條款我唔知一唔一樣

長谷寺

Egg

Ais
池袋

9蚊蛋:

收咗Docomo既AIS Sim2Fly:
客氣

有分享先可以大家比較吓用到平野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞