[LIHKG 首發] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (6)

1001 回覆
39 Like 8 Dislike
無話邊張最好
你覺得夠用咪得
喺鴨記買咗張柴犬卡,但個樣同上網睇有啲唔同
係咪純粹佢一輪輪個包裝唔同
7日果張有兩款包裝
一款係7.2gb
另一款唔記得都係幾多😅
張 Vodafone NL 卡入咗德國境開 roaming 已經變咗收緊 Vodafone.de
證實用到啦
紫色係七日7.2

藍色係七日2gb
原來係咁 唔該
仲有張綠綠地既係5日1gb

同系列愈出愈多
謝, 上面個d 已落blog
福岡 博多駅 sim2fly
麻煩出多2個, 我一次整
日本9日
但泰卡剩係for 8日
想問down佢個app可唔可以就咁養多佢一日
睇吓你係咪足9日9夜,因為張卡係計192小時,如果你第一日下午到日本而最後一日下午搭飛機走,192小時係啱啱夠cover
咁我想問張卡係咪一開左就不斷計時數
定好似自由鳥咁可以自己決定咩時候用 唔用就拎返張卡出黎停時數咁樣
我上次好似一插卡就開始計,開始咗就計之後192小時
好 唔該哂巴打
頭先睇過張卡同行程around差10個鐘左右既時間
可能用自由鳥cover到好d
報告
係東京用真心幾快,同香港用CSL 4G差唔多。
但去到大阪,尤其係心齋橋道頓堀一帶,就開始成日poor connection,用google map大約等10秒先load到。去到USJ share wifi俾人既時候直頭連google野都要一兩分鐘。
請download speedtest 試速度, 無speedtest 做指標好難知咩事
巴打呢張買幾錢?
遲D會去日本大約40日
應該會買AIS Sim2fly
但係唔知佢增值係點樣,係唔係就咁用佢個app就可以增值?見有D舊post又要淘寶又要VPN,用佢個app會唔會收得貴D?
定係買幾張會抵D?
小弟曾經去新加坡瀨過一獲
用左龜頭Bob代言嗰間公司既WiFi 蛋
點知又慢又不停斷線
有蛋就好似無蛋咁 投訴又係叫你重開機就算
根本無好過 所以我到依家都好怕用蛋

下個月頭小弟同另一半去9日沖繩+大阪
睇左梁朝偉巴打個網
普遍都係得8日上網卡
屋企隻老虎去邊都睇Youtube同埋IG Story
我自己都會不停Loop 手機同Google 下 D blog 睇行程

同屋企隻老虎傾完
好似一人一張8日卡( total 2 張 )再補番個香港拎既WiFi 蛋最穩陣

有無巴打絲打可以俾下意見?錢真係其次,張電話卡想要快同唔好限速,另外Wifi蛋有邊間好?

希望咁多位幫幫手
祝大家一世好運
錢係其次既話,日本本土蛋,快,但貴
巴打有要求搵吓台灣公司有隻日本wifi蛋出租,佢標榜(吃到飽,不限速)

小弟今年2月底貪佢有特價20蚊日/原價75一日,租咗隻去日本玩,日系蛋Sharp 501HW,電量夠,12個鐘冇問題,係熱少少,仲有set wifi 5Ghz會係咁隻蛋有告示:話本地區不支援5 Ghz,但用係可以照用

行softbank
速度夠快,穩定,係我坐火車落河津中間穿過隧道會4G/3G/冇訊號跳,一出隧道就即刻顯示4G

用量,我全程用咗有差唔多70G,每日都係連返香港隻NAS備份啲相,冇話限我速。老虎碌FB,IG冇停過

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞