[hehe]我屋企附近開左間7仔

1001 回覆
155 Like 53 Dislike
其實呢篇文寫到幾成?
等我計下要幾多年之後先番入黎睇

以宜家個速度 兩三年走唔甩

可能樓豬自己就係keith
佢慢係因為佢純粹向到寫緊日記

我覺得一定係,除非唔係

你以為啲Whatsapp係假
我話你知 其實係真架

如果係真,應該好易起底
慢到一個點
其實呢篇文寫到幾成?

我覺得一定係,除非唔係

其實篇野都完左七成到架喇,肯定唔會兩三年囉
其實呢篇文寫到幾成?

我覺得一定係,除非唔係

你以為啲Whatsapp係假
我話你知 其實係真架

如果係真,應該好易起底

推到有Kenny師兄出黎回post

做乜勁

kenny唔上連登架
樓主係咪就係Keith BB
咁耐先出一篇
仲要D 內容一味拖
寫埋一大堆伏線
咁耐先出一篇
仲要D 內容一味拖
寫埋一大堆伏線

真心俾少少意見
我覺得初頭都幾好睇,每一章都講到啲人物性格,關係,心情等等,反正就睇落有 point 想繼續睇

但係自從樓主失蹤咗廿幾日,聲稱好忙同病之後出啲文淨係識一味拖,宜家純粹係個人有啲 OCD 想睇埋佢……
咁耐先出一篇
仲要D 內容一味拖
寫埋一大堆伏線

真心俾少少意見
我覺得初頭都幾好睇,每一章都講到啲人物性格,關係,心情等等,反正就睇落有 point 想繼續睇

但係自從樓主失蹤咗廿幾日,聲稱好忙同病之後出啲文淨係識一味拖,宜家純粹係個人有啲 OCD 想睇埋佢……

對唔住啊
真係無拖文,其實成個故仔我一開始已經諗好晒
可能呢段時間少出左文,劇情又無咩進展咁。
所以比你地覺得我拖緊文咁
咁耐先出一篇
仲要D 內容一味拖
寫埋一大堆伏線

已經寫左七成架喇,好快完
到時就唔洗再追我呢個爛尾故
咁耐先出一篇
仲要D 內容一味拖
寫埋一大堆伏線

已經寫左七成架喇,好快完
到時就唔洗再追我呢個爛尾故

唔好咁啦
其實幾好睇架
只不過可能等得耐左少少
你又唔係唔知連登仔無乜耐性
文呀
新讀者留名
咁耐先出一篇
仲要D 內容一味拖
寫埋一大堆伏線

真心俾少少意見

咩叫OCD

強迫症

我係嚟推文的
嚟推文 樓主大概幾時可以出文

新讀者黎搵樓主老母

幾時有文?
係咪真係爛咗尾
(二十四)
點....點解會咁?

面對眼前嘅訊息,我一時反應唔到。「我地都係算喇」呢句說話狠狠咁插入係我個心到。果刻,我真係唔敢相信Charlie會對我講呢句說話,望住呢幾段Whatsapp,我無回覆,亦唔知點覆。

比著以前,接近崩瀆嘅我一定會忍唔住大喊一場。但而家,我竟然欲哭無淚...或者係上天連比我唯一嘅發洩渠道都要阻止。

我低下頭...默默咁拎起部手機可以打比Kenny。

【喂喂?Keith仔?咁快想關心我考成點啊~?】電話好快咁接通左比Kenny。

【Kenny...咩叫我地都係算?我唔明...】

【..........? Keith仔你講咩啊?聽落你心情唔係咁好喎。】佢好快已經意識到我有啲唔對路。

【呢幾日考試,我諗住Charlie會有林浩軒陪住...再加上我本身都要溫書,所以無去到同Charlie打氣,啱啱...佢話....我地都係算喇...我...我唔明咩係算...】我一口氣講晒成件事。

【下...?佢Whatsapp你?】Kenny有啲奇怪問我。

【...係啊...有咩問題?】

【咁就真係有問題喇,啱啱我先同佢一齊考完試黎,佢同我講琴晚返工唔小心漏左手機係7仔到。而家佢趕返去拎...仲話咩叫左個師弟幫佢KEEP住,我諗就係果個咩林浩軒喇。】

【吓...】

【琴晚Charlie返工,跟住手機漏左係7仔到,但係今朝佢11點53分SEND Whatsapp比我...】我個腦突然好快速咁整理成件事。

如果而家比我見到林浩軒係7仔返工,我諗我就知成件事係點喇...

【大獲,咁咪姐係林浩軒用Cahrlie部手機同你講分手!?】Kenny都即刻意識到呢個問題。

【仆佢個街呀,我唔發火真係當我病貓,係我面前搞埋啲小動作。】我隔住電話都感覺到Kenny有幾嬲,老實講,我識佢咁耐,都係第一次見佢發火。

【Keith,你而家係邊到?我同你一齊去搵佢。】

【我而家係房...】

【得!我地係學校門口等。】講完,Kenny好快咁收左線。

由學校搭車出發去7仔...差唔多一個鐘...

記得Kenny同我講過...Charlie會搵離學校咁遠嘅7仔黎做…

係因為近屋企...可以放工之後就好快返到去。

亦記得,原來佢屋企係好近我屋企...

關於Charlie嘅一切,我都好記得...
(二十五)
一個鐘嘅車程加路程,話長唔長話短唔短,我地終於到達左我屋企附近嘅7仔...

【Kenny,不如我係側邊等你...】眼見馬路對面好熟悉嘅7仔,我....有啲怯。

【點解啊,你都一場黎到...】Kenny好疑惑咁問。

【其實...我同Charlie嘅關係...仲係有啲尷尬...】

【唔係已經知道左啲Whatsapp唔係佢SEND架喇咩?你仲驚咩野?】

【Charlie....我覺得佢仲未諗通...放心喇,我知道...當佢諗通左之後...佢一定會比返個交代我。】我到呢刻都仲相信Charlie,我信佢仲愛我。

【唉~咁好喇!我入去先喇。】

Kenny啱啱行入7仔嘅時候,我就匿埋去7仔外面後門果到,後門通常都唔會開放,果個位通常會用黎擺貨物,所以我可以偷聽入面但又好難比人發現。

【咦~稀客喎~好少見你會黎呢到。】
Charlie一見到Kenny明顯有啲出乎意料。

【係啊,想關心下你拎返部電話未啊嘛,同埋驚你比人利用左都唔知咋。】Kenny講完就狠狠向企係收銀處嘅林浩軒瞪左一眼。

林浩軒望望Kenny…不以為然,似乎仲未知發生咩事。

【你講咩啊~拎番部電話同比人利用有咩關係?】Charlie奇怪咁望向Kenny。

【無,不如我地出去傾啊,呢到唔方便。】Kenny瞄一瞄林浩軒。

當我望到佢地行到出黎之後…

【睇下你個Whatsapp喇,成晚無開,一定好多人搵你。】我聽到Kenny想指示佢睇睇一個唔屬於佢SEND嘅短訊。

Charlie解開部手機,再打開Whatsapp…

【無咩特別啊~又咪啲群組SEND埋無聊野。】

【下?無咩特別?唔係喎,你睇下Keith仔個到。】Kenny面色突然變得古怪。

【Keith?佢都無搵過我…但係好奇怪,唔知點解佢個對話係置頂左。】

【係咪有人用過你電話你唔知啊?】Kenny一直想暗示林浩軒係到搞鬼。

【可能係同事貪玩掛。】Charlie依然唔覺有咩問題…

【咁你係咪應該要「關心」下邊位同事咁無聊玩你部電話呢?】kenny開始有啲唔耐煩。

【唔洗喇,都唔係啲咩大件事……】

【吓?有人玩你部電話,你都唔驚人地亂SEND野比你啲Friend架?】

【都係得浩軒掂過我手機咋嘛,無野嘅…】

【唉…你真係好蠢呀!!!】Kenny終於忍受唔住心中嘅怒火。

突然「砰」一聲。

匿埋係後門嘅我被眼前嘅事情嚇得目瞪口呆。

Kenny狠狠咁打左一拳去Charlie到,Charlie幾乎成個人瞓左係地下,鮮紅色嘅血瞬間一滴一滴咁係嘴角流落黎,不可置信咁望住眼前嘅Kenny,滿腦疑惑。

林浩軒見狀,即刻沖出黎扶住Charlie,跟住指責Kenny。

【喂你做乜打人呀?Charlie你有無事?起身先喇。】

Kenny再唔理街上途人嘅好奇眼光,佢無理到林浩軒,繼續指住Charlie破口大鬧。

【我識左你差唔多十年,由中一識到你而家,我係第一次打你。你一直對住Keith唔嗲唔吊,Keith係我好朋友,你亦都係我好朋友,鐘意咪去囉,怕乜野呀?乜野叫為人好呀?你知咩叫好咩?你知點做先係對人好咩?而家一直有人係到搞埋啲手段離間緊你地呀你仲懵下懵下!】

Kenny幾乎係叫左出黎。

講完Kenny拎左自己部手機出黎,打開我頭先SEND比佢嘅對話截圖…成部手機扔落Charlie到。

【你自己睇下啦!!!仲拾下拾下!!】

呢個時候,Kenny走過黎拉住我隻手離開。

【Keith,我地走!咪再理呢個狼心狗肺嘅人!!我識嘅Charlie絕對唔係佢!!】

我仲未意識到而家嘅狀況,就比Kenny強行拉走…

我見到第一次咁嬲嘅Kenny…

我見到林浩軒望住我…眼神充滿仇恨…

我見到跪係7仔門口嘅Cahrlie…動也不動咁拎住Kenny部手機…

隨住Kenny嘅步伐…一步一步咁離遠7仔…

眼前嘅景象…不斷縮細縮細…

Charlie…
踏入結局篇,請繼續多多支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞