[hehe]我屋企附近開左間7仔

1001 回覆
155 Like 53 Dislike
新手上路,文筆唔好請見諒
(一)
我屋企呢邊有一間新開嘅7仔便利店,入面有個大哥哥店員,真係...好靚仔...好靚仔.....

我叫 Keith,由細就係九龍東區長大,亦即係話,九龍是我的出生地。因為屋企無咩錢,所以只可以住係又窄又細嘅公屋入面。終於有一次,我阿爸做嘅生意仔有起息,做左單大生意,生活終於穩定左落黎,阿爸就買左棟私樓係南區果頭,間屋雖然唔係好大,但是比起係東區嘅公屋細單位真係好太多喇。

唔知由咩時候開始,大概係小學掛,我對男仔就特別有興趣,到左中學,我就更加確定自己鐘意嘅係男仔,當時嘅我仲係傻更更,咩都唔識,讀男校果陣班靚仔只係有時欣賞下。今年春天,為左要準備萬惡嘅DSE,可以話係每日沉溺係學校圖書館到溫書,真係好悶。

【Keith,今日你會唔會留低溫書呀?】我同學係放學果陣問我。

【應該會啊...我再唔溫書會死得好難睇。】

雖然唔係話考得好理想,但係係今年夏天,我考上左一間香港幾出名嘅大學。

【喂阿仔,你考到無雷公咁遠嘅學校,你要點返學呀?老豆我總唔可以日日車你架嘛..】老豆望住我張入學通知書,無奈咁講。

【會咩?只不過係對面海咋嘛,邊怕遠啊?】

當我講完老豆好嬲咁行返房,因為我知道老豆希望我讀嘅係律師,而唔係醫科。

【無所謂啦,又咪一樣係專業行業。】我心入面成日都係咁諗。老豆想我讀律師係因為想我畢業之後入佢間公司到做野,子承父業咁樣。但係我真係對律師無咩興趣。
甜唔該
留名
(二)
開學日
啊頂...大鍋~~,唔會開學第一日就遲到呀嘛?我即刻換衫去學校果個乜野迎新日定開學日,連老媽子同我準備嘅早餐都無食,一開門就跑。

【啊仔,做咩唔食早餐啊?】老媽子問。

【趕唔切呀!!!!做咩唔叫醒我啊!!!!!】

我用最快嘅速度跑到我屋企附近嘅車站。好險,架車咁啱比我趕到。

開左學無耐,好快咁我同班同學都打成一片。我地學校比較注重嘅係"師兄師姐制度"。(開學日果陣就係佢地帶新仔介紹學校啊宿舍啊等等,據聞已有女同學被抄牌)所以係學校見到師兄師姐都要打聲招呼。講就咁講,我次次見到同系嘅師兄師姐都會扮睇唔到,一係就等佢叫我先傾兩句。

【喂喂,Keith 覺唔覺我地系到有一個師姐勁靚女!!!!】我同學咸咸濕濕對住我講。

【ER.....,係嘅,的確生得唔錯.....】我無奈咁應佢...。

醫學系班師姐因為抵受唔住條狗公嘅瘋狂追求,無耐就同左佢係埋一齊,我只可以企埋一邊恭喜佢。畢竟,我鐘意嘅係男仔,偏偏我地學校男仔同女仔的比例係3:7...(大約啦)。學校開左學無耐,我比同學拉埋一齊去"上莊",班上嘅同學好多都組隊去JOIN埋一份(但其實我無咩興趣,一來唔想讀書分心,比老豆睇死。二來"上莊"又咪比你地班狗公用黎媾女,當然我無講出黎)半推半就之下,我就加入左佢地。

其實我放左學都無咩好去做,唯一可以做嘅就係JOIN班友一齊去開會搞活動。因為佢地差唔多7點先放人走,亦即係話,當我搭車返到屋企嘅時候,已經差唔多係晚上8點半左右。
【好肚餓啊,去買啲野食墊下底先。】我行入我屋企附近呢間新開嘅7仔,隨隨便便揀左啲零食,之後到櫃台比錢。

【先生,一共35蚊。】

我係銀包拎出一百元比佢找散紙果陣,我抬頭一望。哇頂...又高又靚仔,戴住粗框眼鏡,頭髮又GEL晒係後邊,但係又無比比鳥頭咁誇張,真係好掂。睇到他心口掛住個職員牌,上面寫住"店員-Charlie"。唔知係我睇得太入神定點.....

【先生...您嘅單同錢...先生...先生...】

【啊...對唔住...】

我塊臉突然變得好熱,拿拿聲拎左錢同單之後,即刻就衝出門口,仲要唔小心,自動門都仲未開就撞到塊玻璃。

【哇頂,好痛。】我感覺到佢係後面會心一笑。

雖然好樣衰,但我都係好開心。唔知點解,今晚瞓覺嘅時候我係張床到典黎典去,就係瞓唔到,心入面好似有小鹿亂撞嘅感覺。從果件事發生之後,我每日落堂之後都會去幫襯果間7仔,至少都會買支6蚊嘅雪條食下。為嘅係咩?當然只係為左望下個靚仔店員一眼。每日佢嘅笑容總係震撼到我,真係好希望果刻時間可以暫停。我幾希望我身邊有隻叮噹,幫我暫停時間,等我可以望多佢一兩眼。
hehe,唔係太想睇
BUT照留名
留名
(三)
日子一日一日咁過。好快咁,我升上左大二。因為大一我參加埋啲無聊學生會。到左大二,好想試下啲新鮮野。

最後我選擇左"游泳社"。

【訓導處報告,請聽日參加社團嘅同學,記得攜帶所需嘅用具去到相關社團集合】係喎,聽日係星期三,終於要去泳社,我內心真係又緊張又期待。

好快咁到左聽日...今個學年度第一次社團要開始喇,我帶住興奮嘅心情,換上泳褲,戴上泳鏡。開始做熱身操之前果陣,有一個人由更衣室走左出來。

【大家好,我係設計系大三嘅Charlie,係呢一個學期嘅社長,有問題可以隨時黎搵我,而家開始做暖身操...】

唔...唔係掛...Cha...Charlie.....我有無聽錯.....
文呢
(四)
【老媽子,我好想住學校宿舍啊】

【死仔包,你諗緊乜野,日日返屋企住唔好咩?做乜咁鐘意住出面?】

呢樣大概係每日晚上我返到屋企同父母嘅對話,由細到大屋企就係管得我好嚴,就連啱啱升上中四果陣,都係被逼去補習。而家咁辛苦升上大二,緊係想過得輕鬆啲。

不過好彩,屋企係在我每天返屋企嘅"奪命連環要求"之下,總算肯比我住學校嘅宿舍。

今日晚上,開完無聊嘅學生會走人,途中依然睇到果位黑黑實實嘅Charlie係7仔返工。
不過我就無再入去幫襯佢,覺得可以每日望下佢已經好足夠,再加上而家逢星期三都可以同佢一齊"鴛鴦戲水", 真係諗起都興奮。

【係時侯執行李喇,聽日就要住學校宿舍Lu...】我好開心咁自言自語。

【係喎,聽日係星期三...】

「一個人的夜晚總是給我一種孤寂的感覺。」

無論幾多次都係一樣,係我屋企窗口向遠方眺望,總係會睇到間7仔嘅霓虹燈。我所望到嘅是一片漆黑中帶著一點光,不自覺體會左一種落差嘅感覺。雖然間7仔係我眼中發緊光,但我內心不其然地增加了一點孤單。等到我察覺唔對路嘅時候,已經係凌晨一點幾喇。

【唉,夠鐘瞓喇。】
(五)
【Keith啊,你最近做乜成日上堂發吽哣呀?哦~係咪偷偷地媾左條女無同兄弟講先。】

【邊...邊有喎...我...】我比同學逼問到講唔出野。

【喂Keith,其實...你係咪GAY?】隔離個女同學帶住挑逗語氣同我講。

【係囉,你明明係我地呢班算生得唔錯架喎,但係又無女朋友。】女同學身旁嘅朋友附和著。

我扮到好嬲咁跑出課室,課室嘅同學都傻左咁望住我跑走左,我知道而家呢個社會大家仲未接受到同性戀,但係..我..只可以默認。.

【啊,係喎,我唔返班房,可以去邊?】

其實呢個學校都算係幾大嘅,係我大一第一次返呢間學校果陣,我仲因為學校太大盪失左路。

【不如去游泳池睇下喇,反正今日晏就都要上社團。】係不知不覺間,我行到左游泳池,無諗過竟然撞到係到游緊水嘅Charlie師兄。

【Hi,成日黎買雪條食嘅師弟。】佢一上水就即刻望到我,雖然已經唔係第一次見識過佢身材,但我個心依然都係"呯呯"咁跳。

爽朗而濕透嘅髮型比佢梳晒去後面,黝黑嘅身材一覽無遺,結實嘅肌肉平均地分佈係佢嘅身體之間,係一個極具張力嘅身驅,猶如一隻等待爆發嘅野獸。

【ER...師..師兄你好啊,中午唔食飯黎游水嘅?】我仲沉醉緊佢吸引嘅身體,不過佢好快咁拎左條大毛巾包住自己,擦拭自己濕透嘅肌膚。

【係啊,我平常中午都會係到練習,通常都係遊完水先去食飯。】十分燦爛又帶住種傻氣嘅笑容真係...好正...

【喔...係阿.....】我有啲無言以對。

【喂師弟你邊班架,介紹一下自己喇。】佢稍稍烏低個身,眼睛放大望住問我。畢竟以佢180以上嘅身高同一個170出頭嘅人講野,真係有啲困難。

【我...我...係醫科大二嘅Keith...】我感覺到自己塊臉開始紅

【相信你應該知道我咩名字喇?係社團第一堂我已經有自我介紹過喇。】

【嗯...我知道啊...Charlie師兄】

【Keith,你中午食左未啊?不如等我換好衫一起去學校小食部食丫?】

【哦...好...】估..估唔到佢會約我一齊食飯,佢竟然係咁親切,再加埋副殺死人嘅笑容真係無懈可擊,佢同我平時係7仔見到認真返工嘅佢真係判若兩人。

【喂你在發咩吽哣啊?走喇。】

【哦...好...】佢好順手咁搭住我膊頭就一齊行去小食部。

-------------------------------------------------------------------
【Keith你要食咩?師兄我請!】

【唔...唔洗啦,我自己比就得喇。】

【你快啲揀啦,一齊比埋錢唔洗煩。】

【喔...】迫不得已只可以乖乖接受師兄嘅好意,其實內心不斷暗爽緊。

Charlie真係好靚仔,係我發吽哣果陣,佢拍一拍我膊膀。

【喂!野食拎得喇,乜你咁鐘意發吽哣架。】

【哦哦...】

【..........】面對住佢,我個心跳真係無正常過。

【喂Keith你好靜啊,都唔講野嘅,係咪我太熱情嚇親你?Sorry啊,我份人係咁架喇,你唔好介意啊】佢有啲擔憂咁問我,呢個時候嘅佢,真係好傻好天真。

其實我係唔知講咩好,好驚我講嘅野唔啱佢胃口,到時對我無興趣咪大獲?再加上我真係好緊張,只可以不斷傻笑,因為我真係唔知要講咩好。畢竟我同佢啱啱先真正認識。呢個時候唔會係白居易嘅琵琶行所講「此時無聲勝有聲」掛!?

【學長...】不過有一個問題我真係好想知。

【.....?】

【好似你呢啲咁靚仔又咁好嘅人,呢間學校又咁多靚女,一定有女朋友喇?】
(六)
【哈哈,好似我呢啲情場騙子,邊有人敢鐘意我啊。】佢一貫嘅傻氣表情答我。

呢個時候,佢地班嘅人就從小食部門口走左入黎。

【媾女王,你LOCKER嘅情信啊,唉好煩,日日都有人要我比信你。】佢同學講完就將封信交比Charlie。

【ER...邊...邊有】佢尷尷尬尬接過封信,望左兩眼就將佢袋入褲袋。

我呆左咁坐埋一邊聽住兩位師兄講野。

【唉~游泳社社長果然係唔同啲,三日唔埋兩日就收到一堆師姐師妹嘅情信。】

【Kenny仔,唔好講喇...師弟係隔離架。】

Kenny師兄係佢嘅同班同學,身材同Charlie差唔多,一樣係高高瘦瘦又有啲肌肉咁,唯一唔同嘅,係Kenny師兄無戴眼鏡,而Charlie有。
究竟呢間學校咩事,周圍都係靚仔嘅?

【HELLO!師弟你叫咩名?】Kenny師兄問。

【我...我叫Keith,多多指教。】面對住兩位靚仔師兄,我又開始口窒。

【哦~,師弟你係咪都係游泳社架?,咁咪同我我同一個社團囉?】

【係..係啊師兄,以後多多指教喇!】

【Keith仔,千其唔好跟Charlie咁多啊,會學壞架,佢都唔知係呢間學校傷過幾多少女嘅心架。】佢略為大聲咁扮同我咬耳仔。

【喂你...】Charlie想即刻制止kenny師兄,但又無言以對。

【Charlie啊,一陣上堂咪遲到啊,唔好唔記得係女魔頭嘅堂。】

【哦...知喇】

【你睇下你,夜晚就返7仔,中午上親堂都瞓教,小心你比女魔頭針對你。】

【死人Kenny,合埋你個烏鴉口...】

【哈,Charlie社長我走先啦,同你個Keith仔慢慢食喇。】

【死Kenny,一陣先對付你。】

【走先啦,Keith仔記得我講嘅野啊,哈哈哈】

【Kenny師兄掰掰...】

真係兩個好搞笑嘅師兄,人生有時就係正正需要呢種朋友去支持自己。係架,佢地把口係好衰,互相串下大家,開口埋口都係講衰野。但係男人嘅友情,係靠個心去維繫,唔需要表達出黎,因為,我地明架嘛。

諗諗下野,我又開始發夢。

【Keith,Keith...】

【啊...?】

【我要返去上堂喇,我地個老師好恐怖架。】佢擺出一副好恐怖但又好抵死嘅表情。

【咁好啦,我都要返班房喇。】

【嗯,一陣社團見啦。】

【好,Charlie師兄掰掰。】

呢一堂課入面,唔知點解我成日心不在焉,只係覺得心情好亂,好亂...

【Charlie,唔知你而家上堂上成點呢?】我一邊上課一邊諗住佢。

【喂Keith,做咩發吽哣呀?講緊考試範圍喇!】我隔離位個死黨拍一拍我。

【吓...喔...知喇...唔該你】

我撓一撓個頭,繼續傻笑.....
加速
留名
(七)
【認真啲唔好發夢!!準備自由式來回2次,開始!】Charlie面對住泳池入面各位社員大叫。

救命,呢個係咩世界。Charlie點解呢個時候又會變到咁惡。

【咦,Keith仔,你做咩傻左企係到?】

【啊...Kenny師兄】我無意間比Kenny嚇左一跳。

其實Kenny人真係幾好,成日都比人一種好親切嘅感覺。

【你係咪比Charlie個樣嚇親?Charlie佢係大一果陣已經係呢間學校嘅超級新星黎,出親去比賽都一定會拎頭三返黎,係佢中學果陣已經係學校游水校隊隊長黎架啦。】Kenny滔滔不絕咁讚佢。

【哇...真係勁】唔怪得佢副計咁勁啦。諗諗下又係到幻想緊佢迷人嘅身材。

【佢要擔起社長嘅責任啊,所以先會惡左少少,你就唔好見怪喇。】

【Kenny仔,咪掛住同人傾計,快啲去游你果2個圈!!】Charlie對住我地呢邊大叫。

【哈哈,Keith仔你睇,係咪好有社長嘅架式?我從大一加入泳社到而家已經有2年幾Lu,你睇,我副BODY係咪都OK呢?我去游先喇,廢事又比佢鬧。】

講完,Kenny就係我身邊消失左,等到我回過神果陣,佢已經游到對面喇。

我望一望泳池門口,果然有一堆Charlie嘅 "FANS"係出邊昅住佢,一眼望過去大概都係啲大一、大二嘅學生妹。

【哇,師兄真係好受歡迎。】我望到呢個情景,又不其然係到發夢。

【喂Keith仔,又係到發吽哣呀?】Charlie唔知幾時已經係我隔離,一手又搭住我膊頭。

【哈...無啊】我傻笑。

【笑乜野?唔好以為我會放過你啊,快啲去游。】

【唉..知喇..】

救命,估唔到游水係咁攰,我來回左2、3次已經頂唔順。

【背泳預備!】

Charlie揸住哨子對住大家叫。呢個時候嘅佢真係好Man,好有男人風範。

當然,我都照著佢嘅意思,努力咁游緊背泳。
突然"碰"一聲,我個頭唔知撞到乜野,只係知道接下來一句

【哇頂,好痛啊!】

【喂明明係你阻住我條線。】我摸一摸自己個頭,理直氣壯咁同佢講。

【咦,你係咪同我一樣係大一呀?之前未見過你嘅?】

我回過神,發現眼前係一位妙齡少女,眼大大但係又粗粗魯魯咁,係一個十分吸引嘅女性。
(八)
【鬼同你一樣啊,我已經大二架喇!!】面對住呢位無乜禮貌嘅師妹,我都無同佢客氣。

【哼,既然係師兄我就大方啲唔同你計啦!!】

【吓...?】本身仲以為佢會好巴渣咁同我嘈一大輪。

佢係社工大一嘅李婉婷,佢份人好古靈精怪,成日都係班到搞爛GAG,聽講佢個興趣係睇AV,我聽完之後當場呆左,唉好好地一個靚女,呢啲都係之後Kenny話比我聽。

終於,社團結束喇,睇住大家都拖著疲憊嘅身軀離開,泳池入邊得番好少人,用兩隻手指數得晒。

【Keith仔,今日點啊,仲慣唔慣啊?】Kenny問我。

【OK啦。】我向兩位師兄道別之後,就自己一個人行出泳池。

【喂,Keith師兄。】一個熟悉嘅聲音叫住我。我回頭一望竟然係李婉婷。

【做咩?】我十萬個問號望住佢。

【師兄,你今日係咪唔洗去開學生會?】佢LOOK大隻眼問我。

【哇,你跟蹤我啊?點知架?】

【因為,我早一兩個月都入左SU呀嘛哈哈哈】

【哈..哈,係咩,我都好似無見過你。】

【廢話,我啱啱先入SU,你點會見過我。】

我心諗呢條女洗唔洗咁串呀?

【哦...係咩。】我強顏歡笑的看著學妹。

【師兄你係咪住HALL?】

【係啊,學校個HALL今日先開,我準備執行李搬入去架喇,你都係啊?】

【係啊,你係咪而家返HALL啊?】

【嗯,不過要我要去一去拎行李先。】

【咁丫,不如一齊行啦,反正都順路。】

【嗯,好喇。】

救命,我竟然識左個奇奇怪怪嘅師妹。而且我仲要應承同佢一齊行,唉...算啦,當係多個伴。呢位師妹長髮飄逸,睇起黎似有離子燙,頭先游水都唔覺佢頭髮咁長。

【哎頂,好似有沙入眼!!】佢突然大叫。

【我睇睇...咦,你係咪有帶CON?】我好奇咁問。

【點算好啊...嗚...】

【你除左副CON先啦,我幫你吹走佢。】點解女人永遠都可以咁麻煩。

佢好熟手咁除左副CON,我再幫佢吹走粒沙,有得幫靚女吹沙其實係一件好幸福嘅事,弊就弊在佢個性格完全唔符合佢個樣,真係....唉。

【唔該晒你啊,估唔到你個樣咁毒竟然會有咁細心嘅一面喎。】佢一路行一路笑我。

呢個究竟係咩生物黎?恩將仇報都有嘅,不過我呢個A0真係無言以對。

【食屎啦,你呢個AV妹。】我一時無經大腦講左呢句說話出黎。

大獲,我係咪講錯野?佢望住我幾秒。

【你點知架?近排我睇左套劇情片真心好正,我遲啲SEND條LINK比你好無?】佢個樣就好似搵到同道中人咁興奮。

【唔洗呀頂你。宿舍到喇。】我真係無佢咁好氣。

【喂喂,一陣一齊食飯好無啊?】

【ER...好...好啦..見係你。】

我同李婉婷放好自己個袋同埋行李返宿舍之後,就搭地鐵去搵野食,佢都真係好奇怪,一般呢啲港女通常都想食西餐廳呀,板長果啲無幾百蚊落唔到樓嘅野。點知佢竟然答我去打邊爐,我呆左。同佢食左差唔多個半鐘,就發現而家已經夜晚七點幾喇。我同佢幾乎行晒成個西九龍咁濟。直到夠鐘要返宿舍,兩個白痴大學生先慢條斯理行返去。

【喂李婉婷...】

【.....?】

【我問你一條好認真嘅問題...】

【頂你,有屁就放啦!】佢好粗魯咁同我講。

【鐘意一個人係咩感覺?】呢個時候,我又諗起佢。

【你問我做乜喎?我又唔係情聖,又唔係男人,教唔到你媾女呀。】

【如果我鐘意左一個唔應該鐘意嘅人,仲要係比好多人嫌棄嘅愛情呢?】

【廢話,緊係去馬啦。而家係你拍拖定人地拍拖呀?】

佢咁講又好似好啱咁,駁唔到...但係...

【但係...】

【但你個屎忽啦!!!】佢再次好粗魯咁同我講。

【我...】

【我咩我,拿,我而家命令你對住個空大叫,我要追到你。】

呢刻,唔知點解,我乖乖咁向住個天大叫"我要追到你"。可能係發現自己壓抑得太耐,再加上SEM尾逼得我好緊。

「我要追到你」呢五個字,劃破左整個南區夜空。我更加唔知道我自己而家係到做乜咩傻事。

入左大學呢一年幾以黎,我都係無改變過我鐘意Charlie嘅心意。我衷心好希望佢而家可以聽到我呢一句話。

我希望我心入面個冬天,唔會太長,亦唔會太凍,靜靜咁去等待春天嘅出現,帶比我陽光,帶比我溫暖。

我知道,而家嘅我,其實係好想沖去學校搵Charlie。揮之不去嘅影子,不過我知道,Charlie佢....係一個正常人。

諗下諗下,不知不覺竟然喊左出黎。究竟我有幾耐無喊過呢?我唔知...
(九)
【喂...男人老狗做咩流馬尿啊?係咪我講野太過份?】似乎李婉婷比我嚇親。

【唔係...傻女,你無錯。好開心今日你陪我食飯。】

【咁你唔好再喊啦,黎啦,笑返。】佢伸出手,將我兩邊嘅嘴角拉起。

【知喇知喇...】我笑一笑抹乾眼淚。

【時間唔早喇,要加快腳步。】佢望一望左手嘅手錶。

【嗯,時間都差唔多....】

我同佢好快咁急急腳行到宿舍。

【多謝你今日陪我啊,下次再一齊食飯啦。】我笑住同佢講。

【唔洗客氣,時間唔早喇,入去啦。掰掰Keith!!】

【掰掰啦,AV妹。】

【__ __ __ __!】佢用口型對住我講左句四字粗口。

返到宿舍,發現間房無人,無理由架,明明應該仲有一個室友架。我好奇行到隔離房去望,發現房門上貼住"506號,林文傑、陳駿奇"

【咦,林文傑?咪即係Kenny?原來佢住我係隔離。】

我敲一敲門,出來迎接我嘅係Kenny。

【咦? Keith仔,你點解係到嘅?】Kenny滿頭疑問。

【我住505號房架,但係點解我間房無門牌嘅?】我而家先發現每間房都有一個門牌,寫住邊個人係到住。

【哦,原來係咁,你要落去同個樓下個宿舍伯伯拎架。】

【明白晒,唔該Kenny師兄。】

【又唔洗多謝嘅哈哈,以後你直接叫我Kenny就得喇。】

【唔.....我都係鐘意加埋"師兄"啊,一來親切啲,二來又有禮貌啲呀嘛!】我傻笑住。

【ER...咁是但你啦,你開心就得,哈哈,咁Keith仔你得閒就黎打搞下我啦,我隨時歡迎你架。】Kenny露出同Charlie一樣好好睇嘅笑容。

【嗯...多謝你先】

講完我就落左樓,去搵宿舍伯伯,拎左我間房個門牌。無諗過我睇到嘅係..

"505號房,李錫瀚、劉智偉"

李錫瀚係我個名。而另一個劉智偉.....係Charlie..
文呢
加速
文呀
文呢?
重甜!
留名
留名加甜
正啊喂
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞