(勿認真)將香港地鐵站英文名轉曬唔係音譯

456 回覆
2056 Like 43 Dislike
車公廟
General Che
屯門軍鎮聽過未呀
依家玩緊支港融合
支那用晒音譯 再講 支那人落到黎唔同晒名 落錯站 邊個負責
調景嶺以前聽係好多人吊頸 所以叫調景嶺
落馬洲 Uncensored Penis
港島綫

柴灣 Chai Wan Firewood Bay

杏花邨 Heng Fa Chuen Island Line Depot
好難譯得好 求指教

筲箕灣 Shau Kei Wan Colander Bay

西灣河 Sai Wan Ho Colander Lake West
西灣河是鰂魚涌黃角嘴與筲箕灣之間的一條小村落,昔日有一條小河由柏架山流經今天的太安街。村落位於小河之西,小河亦將筲箕灣區分為東西兩部分,因村落位於筲箕灣區西面,故名為西灣河

太古 Taikoo Swire Dockyard
太古船塢

鰂魚涌 Quarry Bay

北角 North Point

炮台山 Fortress Hill

天后 Tin Hau
黃大仙/天后呢啲係華夏神 無得翻譯做其他
而且tin hau係廣東話譯音 仲好過mazu呢啲

銅鑼灣 Causeway Bay

灣仔 Wan Chai Cove / Lower Rings
· 灣仔來源於洪聖廟一帶原來的小海灣
· 四環九約中的下環

金鐘 Admiralty

中環 Central

上環 Sheung Wan Upper Rings / Possession Point
· 四環九約中的上環
· 佔領角 當時1941年英軍上岸地

西營盤 Sai Ying Pun Western Barracks

香港大學 HKU The University of Hong Kong
叫全名唔得嘅

堅尼地城 Kennedy Town
香港好多所謂學者都係半桶水
你叫我呢啲海員之家出入嘅人俾人話滅撚咗會情何以堪
https://goo.gl/maps/D9H3hyMQVan
仲喺尖東站門口囉屌你
調景嶺應該叫 hanging hill 吧?
英軍叫果度做 West Point

長知識了
啱啊

康城不等於TKO
一轉咗個名即刻覺得自己去左星州/外國
啲英文地方名幾型
個作者認咗錯同埋唔係咩學者
http://pingsum.blogspot.hk/2009/01/blog-post_9581.html
幾得意lm先
留名學歷史
要用以前用法去理解觀塘

「觀塘」原名係「官塘」源於宋朝官方鹽場名字「官富場」

官 為北宋政府
塘 為鹽田

用返回歸以前對官地一字嘅英文
《1984年收回官地(修訂)條例》 (Crown Lands Resumption (Amendment) Ordinance 1984)

觀塘 Crown Salterns
屯門清一色呀,屯門點解叫屯門呀,問陳小春啦
油麻地 yau ma they
杏花邨原本個地名叫白沙灣 但英文名係寫 Lyee Mun Bay 鯉魚門灣
所以譯 Carp's Gate Bay 點睇
沙田 me
回你老母歸
朝廷關英皇咩事?
南港島線

金鐘 Admiralty

海洋公園 Ocean Park

黃竹坑 Wong Chuk Hang Hong Kong Village
黃竹坑圍,古稱香港村、香港圍,是香港的一條鄉村

利東 Lei Tung Mount Johnston
利東位於玉桂山上

海怡半島 South Horizons
好得
藍田 Blue Field
觀(官)塘 Governor’s Pool
牛頭角 Bull Horn
九龍灣 Bay of Nine Dragons
彩虹 Rainbow
Governmental Salt Yard
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞