(勿認真)將香港地鐵站英文名轉曬唔係音譯

456 回覆
2056 Like 43 Dislike
Rainbow estate
如果鬼佬問香港人路 香港人可以發覺音似答到
上水
Area 51
遠咗啲好難叫大丸前; 崇光前就差唔多, 東角中心本身就係銅鑼灣站上蓋
去殖民地化重想反cup?
唔洗會漢語拼音已經好好

金鐘 = jin zhong
唔小心high錯負皮 sorry
1.寶靈頓城(鵝頸至三越利園山一帶)
東角只是寶靈頓城的東北的一角
範圍只是糖街一帶到渣甸坊咁上下
東角中心西翼係渣甸倉黎

2.其實今日的銅鑼灣站同1975年地下鐡路發展研究中的 valley Station 一樣位置
只是係1979年報告追加了崇光至東角道的東大堂部分
葵芳係咪Gin Drinkers Bay
如果個香港人都係唔識用英文答,都係雞同鴨講。相反新一代香港人都接受過英文教育,整體水平越黎越高,用意譯可以方便哂兩者。
Happy rich
Cow head angle
Nine dragon pool
West bay river
Diesel bay
Apricot estate
中環 victoria city
Next station 占中
1. 噉東角山同東角之間,東角山以北係咩地方? 照你講頂多話銅鑼灣站擲界, 以我所知波斯富街以東已經可以叫東角, 你前面都話寶靈城北面有奇力島同東角, 條界係點定?
2. 一時用 Hong Kong Mass Transport Study, 一時用 Hong Kong Mass Transit Further Studies? 你貼咗咩圖先? 兩者設站位置都比現時偏西
2.1 Hong Kong Mass Transport Study Valley Station 喺駱克道
2.2 Hong Kong Mass Transit Further Studies Valley Station喺軒尼詩道但正正再近堅拿道, 留意灣仔站站距
高汁
要整個整合版套用喺港鐵路線圖
1.請參閲 上文map of city Victoria 1905 for 寶靈頓約劃界

又或者依張Hong Kong map 1865 by Royal Navy for bowrington, East point and Kellets island

2. FYI

Photo from HongKong Mass Transport study1967:

Photo from Hong Kong Mass Transit Further Studies 1970 :
英文地方名根本係要意譯
譯英文都係想俾外國人睇
但你音譯外國人睇完個名都係一頭無緒咁譯嚟做咩
好奇一問
點解唔依中文地名譯過去?
杏花邨 一 Apricot estate
白沙灣 一 White sand bay

我知譯得唔好純粹舉個例
同問:
點解利東唔譯做Cinnamon Hill/ Mount Cinnamon
畢竟呢個先係本名?
應該係Mount Johnston

Photo from Hong Kong MTarsaRsnasiltway Modified Initial System:
system planning and multi-contract procedures 1981

Photo from Integration of time and cost in the planning and monitoring of
the Hong Kong mass transit railway project 1983

Photo from electric power application of Mass Transit Railway 1984

MTR map 1989
清水之源幾有feel喎

問題係應該用而家講開嘅地名定古名嚟譯
定摷返港英政府定落嘅名
我見樓主好似幾樣都有
需然樓主同眾巴打譯得靚
但好似無話跟住一個principle嚟譯
confirm 一問
樓主係咪以玉桂山作利東站名?

如是者點解用洋名Johnston而唔英譯玉桂本名??
講起南港島綫
南港島綫 早巳係1976年Comprehensive Transport Study 以沙田/東九龍線支線之名出現
初期定線與南港島綫西段定缐相似
但不設香港大學及數碼港站及以輕鐵設計

有趣的係到左今天
南港島線亦設計為沙中綫的輔助支缐...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞