(勿認真)將香港地鐵站英文名轉曬唔係音譯

456 回覆
2056 Like 43 Dislike
屯門一直叫青山灣
Castle peak bay
Waterloo就得
咁點解Ginza就唔得
留名學野
OK OK!
一齊玩
堅尼地城 Kennedy Town
香港大學 HKU 諗唔到 遲啲先算
西營盤 Sai Ying Pun West Point Barracks
上環 Sheung Wan Possession Point
中環 Central Charter/ Victoria
金鐘 Admiralty/Government Headquarters
灣仔 Wan Chai Hennessey/West Bowrington
銅鑼灣 Causeway Bay/Bowrington/East Point
天后 Tin Hau Central Library
敦倫定倫敦啊
差好遠喎
應該專登叫敦倫
Xiang gang Da Xue

btw 成日覺得英京葡京呢啲名好型
太子:Xi Jing Ping

奧運:ao lin pi ke
筲箕灣同愛秩序灣係同一個海灣咩?
嚴格嚟講依家都唔一定要經添
如果金鐘唔叫Admiralty,咁不如改埋中文名佢啦
屌你老母
diu lei lo mo
港大可以叫Belcher
中文叫返石塘咀
Aldrich bay係上兩個quote嘅巴打講
我夠膽話
十年內一定有個區會用普通話拼音做名,甚至住滿大陸佬
柯士甸之後應該再冇d咁殖民地色彩站名
金鐘個名嚟自HMS Tamar 個鐘 英文叫Admiralty 係因為原本嗰度係海軍總部 咁而家政府總部喺嗰度咪改返做 Government HQ 囉
哩個好新加坡 哈哈哈 好鍾意

前面都好好 後面開始濕鳩

如果香港d英文地名可以咁英文就好 唔好話做到英國咁樣 宜家做到新加坡咁樣已經非常好
新加坡就 Quay
香港個貨量係 Dockside 架啦
Chai Wan Quay 又好新加坡?
香港用"wharf"多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞