2018 DSE BAFS集中區 (2)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
Gross profit ratio / margin = Gross Profit / Sales = (Sales - COGS) / Sales

所以基本上只要有GP ratio,GP,Sales,COGS是但有一樣都可以計到其他兩樣
唔係喎
本書係寫合夥人代付就係借:變產 貸:合夥
但以個人名義就會完全唔洗入
貸:合夥人資本
CE2002 Q7 iv
2005 Q6 ii
睇完再討論
上年我解過

2017BAFS試前討論區

https://lihkg.com/t/195059/12?ref=android&post=282
sales 100
gross margin 20%

你係咪可以計倒gross profit, cost of goods sold?
e.g. GP ratio = 20%

Therefore, Sales (100%) - COGS (80%) = GP (20%)

咁而家有COGS = $8,000,按翻上面就會計到 Sales = $10,000,GP = $2,000

個人習慣:如果incomplete records既題目involves GP ratio既話,會寫咗Sales, COGS同GP分別對應既percentage先

順便可以思考下mark-up同GP ratio可以點樣轉換
想問pp q8 costing

Vi) $893960 如果要計應該計喺邊同點計
佢話machine will be acquired 但係之後無咩mention 呢個cost淨係寫咗depreciation

咁呢個數計喺邊
有咩topic must read?
如果佢問你應唔應該整FS4就要計,
唔整->唔洗買,決定整唔整FS4時佢係你既Relevant Cost
Margin: (100-x)%COGS+x%margin=selling price
Mark up: 100% COGS+x%mark up=selling price
PF年年都有幾分好難
難在你唔會見過

大部份人都亂黎

我仲好記得我考個年出investor compensation fund
咩嚟?聽都未聽過
投資者賠償基金

但我鬼記得maximum compensation 幾多咩
其實讀熟本書係咪唔夠?
其實paper1係咪cut左好多? 見以往有d古古怪怪既MC 16 17都冇出
唔知你用邊本書,我就無既

都就考啦,你搵佢呢幾分出乜其實係大海撈針

呢度有無frankwood巴打
一個pt+一大堆elab垃圾
有360度轉變
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞