2018 DSE BAFS集中區 (2)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
2015 條 ratio 考左,簡化版
同感,尤其是同 error 一齊考 姐係 CE2008
因為改左課程 所以書先加多課
想問下credit limit係咪=pre-approved amount?
我唔同意。假設間公司購貨之後沒有賣出而即日盤點的話,其實除了購貨帳外,亦會有影響最後存貨帳(期末存貨上升,借存貨 賒 Trading/P&L)

以1995年CEQ1為例,佢問drawings of goods 對accounting equation 的影響,答案是decrease asset 同decrease capital,即使double entry是dr. Drawings Cr. Purchases(單睇交易double entry應是no effect)
,原因是除了單一交易的double entry (Drawings of goods) 之外,還要考慮其後對期末存貨的影響
有道理,95Q1 係個好既參考,等睇考評局 會唔會今天的我打倒昨天的我
睇左啲下載數據,發覺幾條題目入面 最多人download條Partnership appropriation

係因為經過2017後特別驚Partnership 定係點?其餘題目download數字唔過百但Partnership嗰條超過200,好奇怪
明白啦 解釋得好清楚
係咪幾年無出過Scarce Resource Allocation同Sales Mix
2015 Realisation
2016 Revaluation
2017 Realisation

2017 嗰條我會計佢做intergrated
2015Q7c Limiting factor; Cookie & cupcake 嗰條唔知算唔算sales mix
2014 sales mix
Costing我估有scarce
我都希望有 琴日同今日上堂都有教
大學都仲要識
不過加埋linear programming
咩黎
緊拙資源分配
你地係咪咁叫
Limiting factor?
係啦
話有樣factor唔夠用,叫你rank個d
中文讀叫限制因素

大學另一個見過既名應該係 principal budget factor
唔知DSE會唔會再玩呢種?
CE 2006 Q3B,死傷慘重。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞