2018 DSE BAFS集中區 (2)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
留意我 business env 有啲未拍
mgt 部份你睇完片試下 by topic past paper
直至 2017係
P1 做多啲 MC 啦, short question 個人認為時間有限下不値得投資

除非你做 mc 已經好熟
External factor, smart goal呢d老是長出現既都可以練下
我又唔係咁睇,
一年總有幾題係書,補習都無教,或者出得唔好
我做嗰陣係覺得大陸根本唔會容許有真正既free flow of capital
你講咩?唔太明
C係正確答案
Zero tariff 係CEPA其中一樣重點

可以睇下以下呢個網站,
click入去紅色d link度望望
update到2017
https://www.tid.gov.hk/mobile/english/cepa/index.html
有時可以by common sense judge,
eg. SME contribute largest source of tax income果題

Option D即係上圖既第三項,
但free flow of capital係hkeaa作出黎
呢科d mc好賤

Which of the following is not true
Not唔會大階
以paper 2A整體黎講,2012-2017難易程度點排?
2017算唔算最難?出得多刁鑽野/細位?
我覺得2017唔算真係好難,其實執分位都有唔少,平均分都比以前高

利申:2017
2012 2013舊課程冇乜比較價値

我會話 2016/2017 section C 似番 section C, 2014 2015啱啱改課程 可能出卷冇咁進取
你知道得太多了
我舊年考完係bafs既post pre cut off跌1-2%
始終weighted average, usage based depreciation咁冷門,costing POAR考法又新,section C條partnership更加係歷屆最難
好似係
之後睇返有其他tutor串佢話“考評局會投票改答案”呢個講法

但17年再考都一半人錯,都證明好多人無認真溫
份卷出黎我評論係 條 partnership 設計得好靚,唔係單純地翻炒 AL難既項目
到底呢科既syllabus係點 好似年年都有啲科外野考
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞