2018 DSE BAFS集中區 (2)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
Performance report - DSE2012 Paper 1B Q5(a)
2012 Markers' report

Paper 1 Q 5a
Not many candidates got the presentation mark as quite a number of them were unable to list current assets and current liabilities in order of liquidity.....
呢題CA同CL都係各2個,所以考評局有機會只係針對連inventory/trade payable要排頭,同埋OD要擺尾都唔知既人,而唔係4,5種CA, CL情況下,中間次序稍為掉轉果d.

再加上2012有presentation mark, 而家就無左,所以覺得未必會影響到。
考評局自己應該都冇共識
有機會
但出喺邊你都要溫
一銷售費用的發票$2000已收取,但尚未記錄於帳冊內。
想問下點先知係Cr bank定係Cr accrual
係咪冇講明收左錢就Cr accrual ?
冇話俾左就係未俾
應該係睇夠唔多分派
Performance report - DSE2012 Paper 1B Q5(a)
呢題CA同CL都係各2個,所以考評局有機會只係針對連inventory/trade payable要排頭,同埋OD要擺尾都唔知既人,而唔係4,5種CA, CL情況下,中間次序稍為掉轉果d.

再加上2012有presentation mark, 而家就無左,所以覺得未必會影響到。
考評局自己應該都冇共識
應該係睇夠唔夠分派
果啲乜乜表有冇咩特別記法 成日唔識
今年中文考
來來去去都係損益表 資產負債表 試算表姐
Competitors係唔係stakeholders of company..
冇,練寫字快啲好過 考試好似默書咁寫出黎
Cu巴覺得今年section c大機會出乜?
成日寫錯 除左其他背果啲穩穩陣陣可以背晒之外 就剩低計數果part好差
你要處理既係概念唔係背書 如果望個3既話拿拿林走去背熟個必修部分;會計嗰度由錯誤更正開始溫,你會知道自己有咩唔識
出緊題目,遲啲答
放得係Section C基本上都係正野黎
好 謝清
幸好我係修management account啲野都未算多
希望都可以穩個5
2017算有AL一半
咁你做熟必修會計by-topic就得 錯誤更正係會計選修黎
臨訓前趕起,希望大家覺得好玩又學倒野:
Partnership appropriation
http://www.mediafire.com/file/0anf9cxdqcj3axx/Partnership_Appropriation_QA.pdf
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞