2018 DSE BAFS集中區 (2)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
section C 值得一試
我睇左 HKAS16 就似冇
每年唔同
改入 retained profits opening balance 等左好耐了
巴打 合夥重估有呆帳準備既話就係重估帳dr 咁要cr咩同點寫?
純想知 知道佢唔洗寫埋cr咩帳
借記 重估
貸記 呆帳準備
咩叫遠期支票
即係過期
E.g 例如今日我幫你開咗張支票 但張票我係set咗一個日期5月2或打後你先可以兌換 所以你唔可以喺5月2之前兌換
想問下各位巴打 DSE 2014 Paper 2A Q4
入面個Partner's salary 點解係咁處理

因為我一開始已經以為間公司錯誤將partner's salary當係普通salary咁寫左入Income statement既expenses,而將partner's salary adjust返入net profit。
再係appropriation度分。

但睇MS
假如有20000 已經支付左,只需要把40000搬入current a/c
點解appropriation仲要係net profit度扣齊60000?
係Q5至啱
因為果60000係佢應得 但只係用咗唔同方式(40000+20000)畀佢 到頭來佢都係要攞齊6萬 (個人觀點)
想問2017 dse 7(ix)點解投入現金10000係財務狀況表既流動資產唔洗加現金10000? 係咪直接當佢入左落銀行? 咁點分幾時係現金幾時入左銀行
Double Entries:

Dr: Appropriation
Cr: Partners' Salary (on T/B -> 已經支付)
Cr: Current (entitled -> 未支付既)

唔肯定有冇記錯
點解預測產品的需求唔係營運經理負責?
2015dse q21
屌佢
明明本書話兩個部門一齊負責
有咩要記
Appropriation 入全年entitle to 幾多$,Current 只會入未比既數

同一概念曾經出現於CE2007 AL2008 每次出都整死一班人
係咪直接當佢入左落銀行 - 係
咁點分幾時係現金幾時入左銀行 - 根據過往觀察,如果題目比你既資料,如試算表 / 草擬財務狀況表入面冇現金,你就當間公司所有既“現金”都係存於“銀行存款”入面。所有同“現金”有關既項目都記錄於“銀行存款”
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞