2018 DSE BAFS集中區 (2)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
但2014 個 Section C出得麻麻
2013 條Section C Costing 我會當係長左既Section B
發票 invoice=欠單
想問一問
如果件資產係7月1日變賣左
折舊以月計
咁上半年嘅折舊計唔計當年嘅折舊費用?
無提就pro-rata
有時會 買個陣計全年(full-year depreciation),賣個年唔計

睇要求最實際

一般為左加難都會叫你prorata,咁已經會死一堆人
唔 pro-rata 我放落去條 correction 都可以死一堆

再出緊一條題目,可能係今年 DSE前最後一條
Correction 搞到depreciation就點都死好多人
2017 section c 全部都好難
如果合夥人提用貨物 咁洗唔洗計提用利息?定係淨係錢先要計
姐係成個manufacturing account都唔洗?
課程改左 唔考
正確

提用仼何野都係提用,計息
有幾種products以上 又冇opening既話 點計marginal cost
點用marginal cost 計closing inventory
不如俾條題目黎
巴打
可唔可以tg我
有野想問問
因為好多人死背點做 或者冇睇清楚啲特別要求
想問下秒速人生巴打
你講既恒商Business Studies notes 邊到有得down? 我google 唔見有
我覺得幾難下 a part岩哂 b part錯到仆街
俾個題號黎 有時間就講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞