2018 DSE BAFS集中區 (2)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike

可唔可以就咁寫損益帳
點分入唔入暫記
DSE 程度
記住 Decision 以外係冇 relevance 問題。計 CVP 你唔會分啲項目係咪 relevant.

CVP - 如果 depreciation 唔會隨作業水平改變,就係 fixed cost。
留意 dep 可以用 usage base method 計,有機會係 variable

decision making: 暫時未諗倒 DSE 課程入面有 depreciation 不屬於 sunk cost 既題目/情況

以下為大學程度討論

其中一個情况係有Depreciation tax shield,呢個時候 depre 會關事

如果講買/換機器,其中一樣會諗既係 tax depreciation (depreciation allowance in IRO wording)
錯單邊就入
因為eaa怕學生搞唔掂下面那個情況?(depre關事)
決定一個staff嘅人工係HR做定financial management做?
HR
Financial 只係決定點幫間公司raise fund(external)而hr係internal?
Trade-in Assets點做
Dr.New Assets trade-in比既價錢
Dr.Accumulated depreciation
Cr.Old assets 係唔係咁做?
Dr assets
Cr bank/cash/other payable
Cr.disposal-trade in value
課程設計同埋試卷分數所限,要考既唔容易。考評局又要遷就份卷有唔同程度既題目,如果出左一個深既位,又要諗翻邊一個位放水比人汁分
HR處理內部人事問題 / Salary / 升唔升職

Financial - 管錢;除左Raise fund 之外,都要管理而家有既$ -包括拎去做投資,睇下cashflow 方面既情況,夠唔夠現金去還短期債務等等;所以Financial management 又唔完全係external
所以我覺得大學課程比DSE好好多,起碼concept會更清晰
如果教你嗰個唔係 PowerPoint 朗讀器咁咪係Concept 清晰。否則有啲人Concept清都係歸功於中學學得好多過大學
咁如果個折舊係按使用量呢?
當唔當相關?
都係不相關。按使用量只係令佢既成本習性變左做變動成本。

你比左$1,000 買件固定資產,不論你做任何動作都唔會改變呢個已支付既成本,即$1,000的資產購價屬沉沒成本。

咩係折舊呢,就係用有系統既方法去將呢$1,000喺資產既使用年限內攤分。既然$1,000係沉沒成本,你用任何方法去攤分呢$1,000,都係沉沒成本黎。
Cu巴你啲mc片果啲全部都係低命中率題?
Depreciation - usage base method 嗰題:
1. 新增中文版
2. 英文版都有更新 - 多左個Part 4 去講上面討論過既情況:Credit purchases of assets 同時有cash discount

http://www.mediafire.com/file/bdkbmhfd33h2s90/Depreciation%20and%20disposal_Usage%20base%20method_QA.pdf

我冇拍MC片
教我那個幾好啊,中學沒老師教我會計(自修)
咁我搞錯咗 我以為Simon Leung Bafs係你
Business嘢好難背
得番一日咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞