2018 DSE BAFS集中區 (2)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
想知partnership (or acct in general) 改卷方法係點,
即係例如計錯interest on capital, 聽講淨係無左interest個分,但share of profit (app同current), 同埋之後current既bal c/d都照比足
唔識marker
其實BAFS已經好左
如果你識人考會考商業 (Commerce)既話,啲問題既“out-syl”程度比BAFS更嚴重

因為商業世界不停變,其實佢可以加一啲佢覺得“你應該識”既野入去

例如MPF,對住aim5+既學生我有教埋:
1. 僱員自選安排 (半自由行)
2. 預設投資策略
你可能話out-syl,不過考評局係個龍門任你擺既機構,所以aim high 既話學多少少無壞。

又例如Limited companies 既Reserves vs. provision, 我係會講多少少 Revaluation 入reserve既話係點做,教埋條entries點做。out-syl架,但你識條entries自然會明點解Capital reserve 唔可以拎黎派cash dividend.
2017有題mc我記得考評局好似推翻人地既definition
2015 operations management
2017 就話 bring in cash 要寫 "cash at bank" 先有分,cash無分
痴線 bring in cash 點解唔可以係cash
對沖都教埋 咁詳細?

我估佢係題目trial balance比左cash at bank呢個account你,但無"cash", 所以imply所有錢through銀行交收。我都唔肯定。總之點都係hkeaa自己唔清楚。
對沖係社會上面討論比較多。我都係就咁用佢個numerical example, 略略講一講個concept,同埋highlight d keyword. 估計考評局就算出,都只會係mc其中一個option, 唔會考計數。
真係龍門任佢搬 呢科教科書又一般 出卷又伏伏地 當初真係為興趣揀呢科 依家諗返起就好似中咗一個大伏咁
17年Q8我估主要原因係題目既trial balance只有cash at bank account但冇cash account,所以寫cash唔收貨掛

其實考評局呢幾年捉account names真係有啲走火入魔既地步 所以大家要記住 (1)題目用咩,自己就跟翻用咩 (2)自己做緊既entries對應邊一個account
DSE想讀商科都無咩好揀,唔揀ict基本上焗食bafs. 同埋好多人中三成績差比人掟入bafs
記得我日校老師當初去改卷係為咗了解考評局既標準,改咗幾年得出既結論係根本冇標準 特別記得有一年seminar,嗰講者叫班老師翻去睇多幾本參考書,打死都唔肯認錯

不過如果真係對accounting有興趣既話可以大學繼續讀既,不過呢啲就可能要請教其他巴打
個關注組話問卷大部分老師支持拆科,但教育局堅持唔拆
其實我唔明,我地大學都學entry可以寫loss on disposal ,點解dse唔得
呢科仲衰過econ
Econ都肯剷題目,佢永世唔肯
如果話bank rec, partnership執正都無可厚非既,同埋都可以提升double entry concept, 只係佢以前marking都9寫,而家一下子轉,嚴人寬己姐。

Bring in cash果個point明顯可以rephrase做“bring in capital by depositing a cheque into the partnership's cash at bank account". 再者邏輯上可以話trial balance果刻無現金係手姐。捉呢個位就真係過晒火位。

2016 marking

唔得咩 定今年又改左
2017好似話要Profit and Loss- loss on disposal
17年好似無考disposal
開會講就唔知...
I mean 呢類gain loss
中學 3X econ BAFS ICT 大學頭兩年都過得幾舒服
希望 2018唔好太 on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞