2018 DSE BAFS集中區 (2)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
教圖 / 文達
做哂*
係咪new horizon嗰份 唔識做係咪收得皮
係呢份
諗下點解唔識
Lm
Balance Sheet Current Assets 同埋 Current Liabilities 係咪有一個順序寫?
由Inventory,最尾Cash In Hand, 咁中間啲次序點?咩Rental Deposit,Trade Receivable,Prepayment哩啲
Current Liabilities 嘅次序都唔係好識,求教
Bank Overdraft 同埋 Accural 邊個放最底?
乜唔順序會扣分嫁咩
睇12 年markers report

好似之後都冇扣
有冇中文卷嘅同學
越難兌現既擺最頭,越遲找數既擺最頭
一般黎講T/P遲找數過accrual expenses

利申:唔肯定,同埋DSE應該唔計分
用來唔計分
我學校老師捉到好緊
有次Test明明100分,佢話冇跟次序,最後扣咗我10分
CA 頭系inventory 尾系cash in hand就得 中間好似唔太重要?好似系?
用來唔計分
我學校老師捉到好緊
有次Test明明100分,佢話冇跟次序,最後扣咗我10分
CA 頭系inventory 尾系cash in hand就得 中間好似唔太重要?好似系?

CA要跟 CL唔洗
想問下d數字可唔可以加括號 eg less closing inventory(100) 同net loss(100)咁樣
12年有扣?13之後冇?
Costing會唔會出work in progress?
唔會
有機會扣咗分 但係冇印落marking

marker有一份marketing係有手寫notes
入面有啲 沒有公開 到嘅比分同埋扣分位
2013 中文考 有乜幫倒你
Hi_Cusis巴打 :究竟CA同埋CL使唔使排依順序? 有冇2012 嗰份Markers Report 睇睇?
先唔睇考評局Marking,如果我睇翻會計準則,關事既係HKAS1

Paragraph 57: This Standard does not prescribe the order or format in which an entity presents items. 本會計準則並無指明企業應以特定次序於財務狀況表上列示項目。

HKICPA 既sample statement of financial position:

PDF page 96:
http://app1.hkicpa.org.hk/ebook/HKSA_Members_Handbook_Master/volumeII/hkas01revdec07.pdf

另一參考:
http://www.hkiaat.org/images/uploads/articles/AAT%20P7%20HKAS%201.pdf

要跟排序係源於邊份準則我暫時未搵倒,可能係GAAP.
2012 report 可以睇翻 Paper 1B Q5(a)段字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞