2018 DSE BAFS集中區 (2)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
Paper1好夠時間,係Paper 2A先死
我覺得三個point都唔完全link到去enhance efficiency度,例如第一個point可以解釋埋more skillful / less errors咁

不過我自己paper 1啲elaboration都成日甩分
Topic sentence
Elaboration
Example

一字記之曰:包
我自問自己教Paper1係教得唔好,亦未諗倒點可以教得好
中學老師教商管的,足足被坑左3年(明明唔想讀商管)
2B拿4 to 5星就唔算好難,但想拿5星星就難過登天,運氣成份佔好重(例如markers盡量唔好係會計老師)

想問下呢個3600係咪因為record咗係sales到冇令MV嘅 value decrease而喺12月31令個dep扣多咗要所扣返 dr acc:MV and Cr Dep:MV?
係,佢冇計到賣在嘅MV,導致MV計多左
佢有冇比depreciation rate?同埋呢18000 MV得返nbv2500,照理最多淨可以depreciate多2500?
有比20%deep rate
你啱 呢個位我寫得唔夠好
寫好啲既話應該講明佢冇理到 depreciable amount 照計左 20%

目前情况下寫左 2500 or 3600 我都會當係正確
好多學校都冇得揀 2A 2B
中小型企業可唔可以係跨國公司?
有個item:
Sales journal has been overstated by $xxx

點解有啲書Dr. Sales Cr. Trade receivables而有啲係Dr.sales Cr. suspense?
可以呀

仲係唔同類型既business都可以做跨國公司
唔好自己assume左一定要係上市公司先可以跨國

利申:聽日考,唔係老師
分清楚係總數overcast/over-added定係Sales journal裡面既一個entry overstated

前者既話係Dr Sales Cr Suspense
後者既話係Dr Sales Cr T/R
例如佢話 xx limited in sales has been overstated by $xxx就係 後者?
建議你溫一溫 sales journal 係點樣過帳 (posting) 去啲 T accounts
如果上年有錯 咁今年應該點adjust 例如上年記少左drawing of goods by$1000 咁今年應該點改?
我覺得係理解居多 理解咗基本上唔洗背

點解吸收固定生產成本
同埋多吸收少吸引
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞