2018 DSE BAFS集中區 (2)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
1. Consistency violated
2.materiality applies
3.business entity violated
4.prudence applies
原來你地係無第二條個concept,唔洗理啦

btw其他岩
我重係到諗緊第2個係咩嚟
見大家好似無咩問Costing,係因為明哂定係好多人想放棄,聽過有日校叫人唔好做Costing

Btw少少reminder:
Paper 1:
1. 你既時間係充裕既,即係你可以慢慢做,MC每一條係兩分,打醒精神去做,慢慢睇。
2. MC睇清楚係問true/not true,要記住呢科係唔會bold個not字。
3. MGT既同學,遇到acct題請用accounting equation去諗。
4. ACCT既同學,acct題你地係不容有失。
5. SQ請用以下format:Topic Sentence > Explain > Elaboration > Example,你paper 1係夠時間既,唔好慳,望自己大包圍包中重點(當然唔好contradict)。可以既每一步問自己:點解會關事/跟住會點,寫一個完整flow比個marker。
6. Personal Finance正常會有幾分係你覺得好陌生:寫d野就放棄啦。
Paper2考幾耐
2 hr 15 minutes
講起costing 如果有2件產品點計closing inventory 用marginal costing既話
例子?
好耐
即係問costing如果有2種產品 生產 例如A既cost係50蚊b係60 咁closing inventory有1000 咁點計?
其實最驚係personal finance
比較不同企業
反映財務狀況
Profitability(gross profit ratio/net profit ratio etc) 反映賺錢能力

Liquidity(current ratio/trade receivables turnover)反映短期還錢能力

Solvency反映長期還錢能力
Paper 2A:
1. 考之前拎D ratio出黎睇,唔好同人討論MC答案。
2. 望清楚題目每一隻字,唔好中伏,典形例子有
a. 日期:計interest depreciation個陣睇下要計幾多期,EAA用呢招伏人萬試萬靈。
b. Financial Statements prepare左未:呢樣決定你係要唔要寫P&L同RE,定剩係expense/ revenue account
c. Expenses/Revenue:究竟你d expense/revenue係一個月定一年既?
3. 寫working:請大家寫番D working 上去,例如d financial statment 某個數係點計出黎呢?你可以係個item名隔離括住寫 - 用意:錯左都有step分呃(我當年就係咁)。
4. Costing既表達:跟番marking咁寫,清楚label番每個item係咩,唔好一條fomula出,我係marker唔知你d數點黎既,望到答案錯即刻0左你。
5. Relevant Cost: 諗下邊d cost會因為你選擇不同而變,就係相關Relevant。
6. Section C 選題:盡量唔好揀ratio題,唔解啦大家知咩事。

Paper 2B:
我唔識,留比大家答
睇下佢要唔要分開寫啦
都係
#Good X 1000
Cost of X $50
Closing: $50000

#Good Y 1000
Cost of Y $60
Closing: $60000
驚咩?咁多年問既重點都應該出得7788,難既就一齊碌落山既姐。

計數部分唔會太難啦
根本背唔哂 啲def+rights+responsibilities+advantages+disadvantages背到痴線
我會覺得,你快d睇下佢就去訓會好d,由我考個日我就覺呢部分係盡人事既
樓上巴打都提得七七八八,我係呢度講多少少啦

考評局呢幾年捉account names捉到走火入魔,所以請注意以下三大原則:
1. 題目用咩account names,答案跟翻用咩 (e.g. 如trial balance沒有cash account,所有cash transactions都經cash at bank account)
2. 注意自己做緊既double entries係對應緊咩account (e.g. interest on drawings既double entries為Dr Current Cr Appropriation)
3. Full form (e.g. Profit and Loss X P&L)

做任何涉及Correction of Errors的題目時,做咗一個adjustment應該立即係相應既另一部分部分記低 (e.g. omission of accrual expenses: 調整完P&L的expenses之後就提醒自己係balance sheet落翻accrued expenses)

做Correction of Errors題目時,須注意accounting cycle及forms of business ownership (i.e. capital vs current vs retained profits)

進入考場前應重溫一下一些典型文字題 (e.g. why use POAR / depreciation causes)的答案,concepts的定義及ratios的公式
想問份paper係連答題簿定點?
分開
最後最重要既係今晚一定一定要早啲訓!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞