2018 DSE BAFS集中區 (2)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
C 啦

其實個概念2014已經考過,我只係加番 CE2007 ,AL partnership 2008 教圖 quick drill Q32 既元素落黎

當然預左有人中伏
明就好
係咪學校考試未見過
有超過一半學校考係出緊longman test bank
我出既題目冇可能全題搬入份 DSE度,因為大把人會暈低

我一直都冇出 mock,因為我出 section A 出得麻麻,加上坊間已經夠多題目

我既目標係 用有質素既題目,發掘出你做完其他練習/ 操哂 DSE 都會忽略 (不過又冇 out syl) 既位。
巴打可唔可以出條COE/lim com ?
longman 每年都會出一份宣傳俾老師話佢既 QB 同份卷邊題好似
學校考試果d好容易
等巴打出下一題
未必有時間 六日一都要朝10補到晚10
其餘時間番工
可能真係耐無掂
覺得你上面個條出得係section C
唔係話易,但明既其實都唔會好kick

可惜好多人都接受左堆唔夠好既教育,一睇就覺得好難
子瑜冇做補習咩
真係要細心同明發生咩事

講煩個d amortisation 真係極品
唔係教呢科
bond amortisation schedule

其實出 non refundable rental deposit 都接近考左
做唔做多次ce by topic好 因為見到啲坊間mock好參差
DSE DONE?
A-Level by-topic?
HKEP Quick Drill / 文達?

坊間Mock :教圖 / 文達可考慮
Partnership appropriation 題目有啲打錯字既位,今晚翻到屋企會改翻

另外教緊補習順手提一提:Limited companies - reserves vs. provision
Limited companies - reserves vs. provision
未聽過
睇下你"自己既文字“寫成點。
你有邊個concept 係搵唔倒Definition? 2002CE - 2017DSE 應該有90%
課程文件:(vi) Explain the nature of share capital (preference shares and ordinary shares), loan capital (debentures), reserve and provision.
Dse done al 做咗costing+partner
AL Correction of error, AL ratios, AL accounting principles (見倒Lease嗰堆唔洗做)
背書係咪一定要背足 我見business environment+personal finance勁多野背(frankwood)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞