2018 DSE BAFS集中區 (2)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
想睇costing出難d
出existing machine depreciation都應該會有一班人中伏了
Depreciation唔係sunk cost 係decision-making唔計咩?
溫熟啲好過靠我
其實唔難
賒購對營運資金有咩影響?
想問 cash discount唔係唔影響asset既cost咩 點解2011 Alevel 果條 correction of error 要減埋16200
唔係直接Dr.account payable 45000
Cr. Machine 45000就得咩
應付貨款增加,會點?
但係份mock又話沒有改變⋯
我諗佢將購貨當左存貨
就咁以賒購呢個交易而言,營運資金係不變。唔可以淨係用賒購複式記帳諗,因為會多咗貨,影響存貨量。
因為dse教得少,好多時只係incomplete record輕輕帶過,甚至有啲人做ce pp先知有咁嘅題目
而家好似好少少,frankwood本野多左課inventory valuation
但係張圖係control account?應該out c左
Control out咗 我張圖係指緊inventory valuation btw 下面果part真係好少見而且有啲難 我重諗緊溫唔溫好
我都覺得呢part咁耐冇出有啲奇怪,不過舊年出咗條8分inventory valuation今年應該唔會重點考呢part

不過play safe既話都係做定幾題pp先
呢part學校冇乜點教但次次都出 炒到pk嚴重打擊信心
out since 2016
perpetual system 你啱,但 DSE 用 periodic system,影響倒存貨量但唔會影響帳簿上既存貨値。

DSE level 賒購對營運資金(最直接)既影響就係個應付貨款增加

大學程度討論呢題,我會考慮埋 cash conversion cycle. 或者有冇人講下 2B 營運資金管理既角度點答?
我以前好憎control
巴打你考果陣有冇溫inventory valuation 即係下面果part
喺未改課程前我已經會獨立教呢課,唔當佢係 incomplete record 入面既小課題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞