2018 DSE BAFS集中區 (2)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
推薦做al 我做完啲concept清咗勁多
唔汁粒睇Historical cost, 汁粒 = violate going concern -> record at liquidation value
跟Frankwood 死全家,睇marking / MC 既選項點寫啦
想問下2016dse 第8題
correction of error 個度
Journal entries 係咪一定要入retained earnings 唔可以入p&l ?
係。
題目已經將profit for the year轉左入去retained profit.
唔該曬
【頭盔:個人意見】

最後階段,如果你覺得自己Account 真係唔太得既,操熟啲基本既Depreciation, Bank Rec, 較為簡單既 Partnership adjustment,背下ratio啲算式同埋Account principles。

如果你背書係叻啲既,不妨轉攻 Paper 1; Account 汁基本分 Paper 1 汁多啲,夾埋都可以出倒個Level 3 . 反而概念唔清,冇任何人指導之下盲操account past paper,個人覺得係作用有限。尤其是2016 / 2017 既Section C 開始嘗試將啲AL難度既野放入去題目入面,加上考試緊張會令自己冇埋啲“本身識既野”既分數,個人係唔建議缺乏指導下好努力去溫會計部分。

即使你有 Level 5 底,個人好叻,都唔好溫到走火入魔,尤其以下內容:
1. Incomplete records 長題目:2016 2017 都放左去Section C, 你搏唔搏佢出足3年?
2. Costing - decision making: 課程設計問題,而家出costing既分數有限。唔少人都覺得costing終極大佬係decision making。但DSE 課程設計同分數考慮黎講,個人覺得更重要既應該溫Absorption & marginal costing 。留意翻2012-2017有邊年你係見唔倒Absorption vs. marginal, 同埋考既分數佔幾多,再對比下Decision-making出幾多分。

記住,你考緊既係DSE,唔係AL。

3. Personal finance - 呢個可能有人唔同意。

有人認為分5 vs. 5* vs. 5**就係睇PF,所以aim 5以上就要好熟PF。個人意見係:你望下份by-topic睇下佢出緊咩難度、short question 考緊啲乜問題。自己衡量下值得放幾多時間落去PF入面。

有啲PF題目,你覺得"好難“ 或者 “好奇怪”既項目,你會驚。但,諗多諗,你考嗰時係個個同你一樣覺得舊野好奇怪唔知乜黎,你唔係特別輸蝕。你點會估倒你考嗰年,有個答案講iBond,有個答案講銀行可以提高70%按揭貸款上限? 背曬成本Longman 都見唔倒啦。有時間既,不如睇多啲Management / Business environment ,最少份卷入面呢兩個大課題出既野都“偏向”正常。 (撇除考評局對Operation Management vs. Marketing management既功能既定義)
我個人認為section C先係分5 5星 5星星的關鍵,因為PF出的mc和sq其實偏淺同大陸(個人認為),反而paper1 mc最煩係mgt那part因為比較多野要記,而去年2017的section C的不完整會計記錄都偏難,係分出高手同神手的最關鍵位置之一,至於decision making的確比較困難但都值得花時間投資(可能今年出翻20分以上),而absorption vs marginal基本上係送分如果做過歷屆pp同埋比較深的mock卷
大路
而absorption vs marginal基本上係送分如果做過歷屆pp同埋比較深的mock卷

2017嗰條有兩隻product 已經殺左一班只操過DSE past paper 既人
如果係mgt的學生都可以話acct mc和sq比較難,不過正常acct學生盲住眼都可以輕鬆做到必修acct的題目吧,mgt我都覺得唔多但相對地多姐
遺憾地Elective 2A既學生會錯Account MC
所以要做埋深少少的mock卷,我上年做這題沒事,係死section C同careless
錯一題ok ge(大意),兩題以上就。。。。
2017: Costing = 19 marks
2016: Costing = 21 marks

Paper 2A total = 24 + 36 + 20 = 80 marks

考評局只能用大概25%分數放落Costing. 所以要放Section C 20分全考costing係近乎冇可能既事。而Section B 難度要有限制,平均每題12分,最盡比你出到15分既情況下,分數限制下係出唔倒啲比較完整既Decision-making. 可以出既就只有啲零散既加價 / 賣唔賣廣告 / 比唔比佣金 / 將複雜既decision簡化佢

所以分數有限下,又唔想比考生太容易汁分,考評局轉考Absorption vs. Marginal costing. 留意翻AL 題目,有啲題目係刻意設計到比有限既資料你,要你將absorption costing 既數轉翻marginal costing 既數,而做法並唔直接。亦非單純背公式可解決
都係ge,不過我唔太明白點解唔太重視decision making姐,我自己覺得這個topic係DSE costing裡面算係唯一比較有挑戰性的topic
costing基本上都係section a出一題,section b出一題,decision making佔既比重其實唔會好多,倒不如操熟cvp analysis + absorption vs marginal好過
睇翻教育局既C&A guide,其實建議既financial:costing比例係3:1,姐係costing其實大概只可以出20分左右,考評局應該唔會全部投資落section c度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞