2018 DSE BAFS集中區 (2)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
1. Predetermined
2. 視乎題目要求。如果你喺年頭計數,你唔知actual係幾多,咪用 Predetermined.

如果你已經有Actual既資料,題目想你計喺已知actual Fixed costs情況下計break-even,就用翻actual fixed costs
就好似唔識用科技既人搞創科
Apec主要做咩?
Thankyou
求有4
合夥會計題目 - 英文版好多人download,翻譯左個中文版題目
答案未得閒翻譯,對住英文版先

合夥 - 中英文版:http://www.mediafire.com/file/0anf9cxdqcj3axx/Partnership%20Appropriation_QA.pdf

所有內容:http://www.mediafire.com/?y8j4sj4grefzz

有冇做完Limited Companies 嗰題既分享下 有冇遇到咩問題
我知 但係題目多數係買樓/退休

Cu巴想問下上面兩個係rights 下面兩個係responsibility?
正確
咁就 bond
岩岩做完份合夥
想問點解個資本利息冇入落往來到?
Sor 睇錯
其實係營運,只不過eaa on99講係mkt那邊負責

點解7b 唔洗計折舊?
Depreciation = sunk cost = irrelevant
但如果係高階d的課程,好似唔係所有折舊都係不相關成本,例如講公司想唔要產品A同保留產品A之間的機器折舊(關產品A事的折舊)應該係相關成本因為會影響決策?(頭盔)
搭單問下 如果係CVP嚟講depreciation就係fixed cost要計埋落去 如果係Decision making果課就因為係dunk cost唔洗計 呢個concept啱唔啱
如果以DSE版本黎講好似係,高階版本就不太肯定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞