Fujifilm討論區(28)X-H1 即將開賣

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
其實有一部份人點解用fuji 係鍾意fuji直出jpg好過sony
無得話自己執都一樣 因為果班人連LR都無
咁咪平平四千汁部xt1
呢樣我都同意, 我而家影旅行相都好少用LR執RAW, jpeg落電話用snapseed 係咁易整一整就算
係你呢個原廠偏執狂先咁on9 240蚊買粒電, 消耗品嚟咋

就算好用一倍都唔值, 更何況差別根本好細
啱啱入咗手
係唔鐘意原裝係三腳頭 又大舊
用富士就係想細部啲
但如果由零開始揀真係揀a73
當然仲有鏡群考慮
呢個真
唔知錯覺定咩 最近支支Sony Sigma都又大又重
我都有雜廠

搵到$咪用好D囉⋯⋯
咩料呀: Ff 鏡一定係大支d
sensor愈大鏡頭愈大
Sony 係放棄左apsc 所以支支鏡都係ff
咩料呀 講緊sony最近出個2支G鏡
同埋sigma2018 cp+展個幾支喎
係人都知ff鏡大支d
apsc>富士
ff>>sony

用開富士應該會頂唔順揹住重鏡重機 除非用開1655啦成6xx gram
因為sigma 根本就係將佢原本d鏡加個built-in 接環落去

G鏡就應該係為左畫質啦,而且支支唔係長焦就zoom

睇返一開始果d FE鏡都唔算大
你純粹係敗家

搵到錢 用好d 就唔係揀富士,係都唔係揀apsc機
太耐無上去 唔知showroom有無g鏡玩呢
不過都係不了 富士開心使用中
換咗A7iii 配埋鏡成1kg有多 拉傷過 唔想又斷頸

反而有點期待佢下部x100 有咩特別 (不過睇黎新sensor都係無咩特別)
下話

你唔恨得我影到又搵到囉
買部萬幾蚊相機都晒命(其實係200蚊電池),仲肉酸過d人晒撈
酸到字都打錯.....陰公咯....
xh-1同xpro2 又點比?
依加買x-pro2 算唔算遲?
個外型好吸引
無撚有錯
黎緊個xstudio就會學下影raw
電池用原廠係有道理

尤其去旅行去凍天地方

不過副廠平平地香港用冇乜所謂

$240 抵喎,邊度有
但係3粒副廠電個價錢先等於1粒原廠
當你講係真 原廠電凍都耐用d 一粒夠唔夠3粒耐用呀
買, 有排都唔會出新

2012年出x-pro1, 2016年先出x-pro2, 下一部應該快極都2020

同時x-pro1係富士第一部用佢塊16MP sensor嘅機, x-pro2又係第一部轉用24MP sensor嘅機. 講左D咩自己參透下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞