Fujifilm討論區(28)X-H1 即將開賣

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
認真答你,18-55 光圈細,解象力唔夠23, 大支啲, 冇wr, 對焦慢。除咗近拍唔比你開盡光圈之外,仲有咩比唔上呢?
原來lens 都有hater 至真笑死我
諗緊買xt-20定xt2 想影人影景 但應該配咩鏡 利申 新手
岩岩自己先講 23.2要收光圈用 依頭話1855光圈細
我用過覺得 對焦速度23.2係快0.幾秒既 解象力我睇唔出比1855好
無其他鏡有依個問題 我同絕大部份人一樣指出依支鏡既問題 就係有潔癖就係hater? 大師
想問下買機+KIT係咪四寶/三陽最好?係咪有傳過話會拎水貨鏡黎當KIT鏡?
有無人試過支 laowa 9mm?如果想影大景9mm 定 s12好
買之前講明要行定水 係行的話會有WARRANTY跟

CHECK埋機鏡身編號就無死

一機一鏡定點
大師
Backup晒d相
用xh1Format張卡
岩岩買左支鏡

番到屋企先見有隻dead bug係入面

又要搵時間去換
去中東旅行影景會影星
16.4定1024好 好難抉擇

會帶支xt20 kit去
16.4 影星有1.4方便d
唔知你會唔會經過一啲沙塵較多嘅地方
16.4 有wr
雖然你機身冇wr
起碼支鏡耐用d
不過如果想影一d狹窄的市場街道
可能就比1024機動性相對低d

返黎之後記得upload旅行相
有無巴打講吓枝老蛙9mm
心郁想入手
新手準備去買xt20 kit 有咩要注意 可唔可以講下買果時要check d咩?
機身就試晒D制,轉盤,內閃,睇下CMOS有冇花

鏡就睇下有冇花,入面有冇太多塵?

我今日買鏡求其望左眼就算.....番到屋企睇先見有隻DEAD BUG係度

要過兩日先有時間番鋪頭攪

最怕佢唔肯換........
巴打係細鋪買?我都係諗住去旺角樓上鋪買 洗唔洗用手機電筒照下鏡頭入面
都唔算細鋪,不過未交過手啦

手機電筒=>個人覺得唔洗,對現場燈都OK

今次我唔為意,初頭以為係大粒D既塵,ZOOM左支鏡睇見倒有腳有翼

不過真係好細

BTW,我諗店唔肯換先去代理攪

暫時接觸FUJI代理印象都唔錯
巴打我都係 應該會訂了
諗住天涯用kit鏡
去到某d位影相位影景先轉鏡

機動性黎計係大城市好似kit比較放便
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞