Fujifilm討論區(28)X-H1 即將開賣

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
H1 有Ibis
用1655 及所有prime都有好處
我用緊xt2
發現有個問題
唔知點解個evf睇到既同影出黎既相會唔同
evf上面睇到既曝光正常 但唔知點解一影出黎就曝光嚴重不足
有冇巴打知咩事
Enable preview exposure
唔知係bug左定點 我本身有校呢個
跟住岩岩我咩都冇做過 就突然好番冇問題
其實係咪如果有uv filter 基本上遮光罩就冇咩作為?
因為我依家用支16.4 個罩好核突 好想唔用 但又驚個成像會發揮唔到最盡表現
上網好多人都話依家好多鏡光學成像都好好 而且我又有裝uv filter 係咪用唔用個罩都冇咩分別?
無論filter又好, hood又好, 都係當佢用黎保護支鏡就算
其實係咪如果有uv filter 基本上遮光罩就冇咩作為?
因為我依家用支16.4 個罩好核突 好想唔用 但又驚個成像會發揮唔到最盡表現
上網好多人都話依家好多鏡光學成像都好好 而且我又有裝uv filter 係咪用唔用個罩都冇咩分別?
我用所有鏡照落罩唔裝filter 柒又如何
我覺得UV filter就算隔1%光點都影響成像
其他唔識用

爆filter玻璃刮花支鏡唔荒唔柒
uv filter 只係一塊膠片 會影響成像質素 而前玉亦唔需要保護 少花對成像無影響
我唔建議加uv filter 去所謂"保護"鏡片

遮光罩就有用得多 減少lens flare
核突可以自己另外買個好樣
所有鏡照落罩唔裝filter
用histogram睇曝光度, EVF & mon都唔係最準
16.4 有出個方型hood
話說想買部x100做日常用機,日日袋住
由於預算關係買唔起F
但又決定唔到買二手既s定T好
唔知巴打們有冇意見
想買支廣角鏡影景
有冇巴打用過14mm F2.8?
新手想問有咩腳架推介下 唔該曬
用緊xt20
另外有冇人有用快門鈕
除左淘寶之外仲邊度有得賣
心大心細買唔買XH1好
15k 對比起同價位 A73 黎講好似太進取
當 73 出既話 H1 應該會降價
同埋年底又出 XT3
自己又唔係成日拍片既人 不過睇中XH1個防震
究竟衝唔衝好
我諗緊買x100f 定 x-t20 好. 主係係去旅行個陣隨街snap. 同影下人咁
唔該各路巴打
諗緊買XF23mm/f2定係XF35mm/f2
少影人 多數影物件同景
各路巴打有咩睇法
23 or 18
j
呢兩支
你係富士會唔會一出就降價咁on 9???

係既自認唔夠人打

你點做社長???仲有人信你?

怯???
事實上SONY部野定價真係屈機
同埋富士呢個價真係太進取
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞