Fujifilm討論區(28)X-H1 即將開賣

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
都要睇年代既。sony a7一代 iso表現差過好多apsc。
不過如果iso 係一個吸光通用準則,咁同一個數字的確唔應該差咁遠既,fuji 好明顯係全部iso 乘2 ,做左少少功課佢個iso 有機會係除左吸光量,應該係想係表現番specific iso value 姐係唔洗理咩size sensor 都可以直接比較,咁就唔存在大底有先天好啲iso 表現。eg m43 iso係400,咁apsc就係200,ff就係100.
如果理解力差既人會比較難明。
不過睇條片,就算同一個s.iso xh1 都應該係輸 a73 , 呢個唔關sensor 事,唔明點解既話就自己理解下啦。
我明白呀 我都有少少明白你想講咩

iso 係一個sensor 感光標準
理論上用同一樣iso, shutter speed, aperture, 係唔同sensor size 既相機上邊 "應該"得出差唔多光度既相 不過現實中係有D 誤差
(有人會解讀為 某廠會以比標示為低既iso作為實際iso
令人有個錯覺 同一iso 下某廠會少D noise 但係會有D under expose)
如果你理解為xh1 要iso +1stop (即你講既乖2) 去同Full film比較 令大底可以比下去
我就覺得好本未倒置 即係話fuji under expose 唔係一個問題 反而係個feature
https://www.dpreview.com/articles/2666934640/what-is-equivalence-and-why-should-i-care/4
唔明點解既話就自己理解下啦

點都好 -2/3EV 都唔係好大件事 我只係覺得咁既比較 好似無咩意義
我覺得無話cheat 唔cheat 最緊要影得開心
想買鏡頭 但唔個買邊支好 各位巴打俾小小意見
10-24/s12/laowa9
影風景多但有時想貪心影下星 f/4影星喺咪唔係太夠用?
新手 想買無反 預算7000 睇中xt20 18-55kit set同xa5 15-45kit set,如果買xa5想買多支定焦 23mm F2 我主要影人同景多 想問下大家既意見
我都想聽下xt20同x-e3既意見
除左藍牙 同 個touch mon好似一樣咁
我都係 唔諗xa5 諗xt20同埋xe3
而家買xpro2係咪好on9 岩岩好一萬
估唔到個價企得咁硬
1024 同依枝掙扎緊
想用返原廠鏡
但依枝size 光圈 價錢都好吸引
係怕太廣角難用
有10-24 諗緊點好
啱啱入坑XT20

想問下我揀Fine + Raw,影完係相機review 返點解都係得一張相?相機內執完直接wifi send 落手機個張又係raw 定jpeg 黎

另外點解我前撥輪用AV mode 時轉唔到光圈?同埋點set可以轉iso 快d?下下禁Q 轉比較慢
咁你講撚哂啦
咁有乜高見
而家買xpro2係咪好on9 岩岩好一萬
估唔到個價企得咁硬

舊年年尾9900而家10000 死都唔跌
想買支1024
fuji 個iso
唔係一向都同其他機唔同咩

會暗d
所以"同iso"比係低d noise
不過你較番一樣光度就
你相機手機睇都係jpeg
入電腦會見到raw檔
用photoshop既camera raw或者lightroom開
就可以執
執完要export返做jpeg
我舊年萬鬆入,見到佢唔跌係好事既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞