Fujifilm討論區(28)X-H1 即將開賣

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
無大合照, 都係分開唔同group嘅人
有幾奇

GFX全家幅都影得
同問
用緊xt1 對xh1好大興趣
今日好好太陽
有無巴打有地方介紹影下相
想帶相機去晒下太陽
好睇佢想捕捉啲咩 如果好似旁觀者咁記錄一切 10-24未岩用囉 又有ois
如果想捕捉人與人之間嘅交流 16-55可能岩用啲
影下投票站囉
Same
Xe3 用開23.4/1855, 有咩平價腳架介紹?
Sirui T024x
想問下如果想用nikon 手動鏡係xt2有冇咩轉接環推介
新手有問題

我係用緊a mode個陣較自動iso
點解個快門數值會消失左既
但係較固定iso 就會出返個快門數
有無方法係自動iso下睇埋個快門?

同埋我試玩大細光圈個陣個景深好似無咩分別咁 係咪除左較光圈仲有其他嘢要set?用緊1855

同埋呢你哋啲實體按鈕會set啲咩功能㗎 想參考下

新手求指教
18-55 最大光圈f/2.8 喎
mataxxxx
有冇人有用Fringer EF to FX
55-200 vs 50-230
大家會選擇邊支?
未擁有過長焦,多數去旅行先影相
主要想影景同埋用長焦影女友
第一條問題各位係咪都係咁
1.自動Iso 就咁好似無得睇快門 要半按快門對咗焦先睇到
通常光圈先決mode, 有需要先轉m mode

2. 你搵唔同距離既野 對焦 由f2.8 轉過去f11 應該好大分別

3. Set Q Menu 有用既加 無用既唔要
Fn button 轉個有用既 (個人用黎轉唔同film)
有冇人覺得XH1個制冇咗半按既嗰種感覺
同埋 liveview 會 lag 機
Liveview lag係咪因爲冇開高效能mode?
個快門掣好敏感

用開xt2要重新適應
影影吓 liveview 既 fps 好似開咗每秒五張咁
Agger
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞