Fujifilm討論區(28)X-H1 即將開賣

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
手持夜晚f4 用幾多iso最好? 考慮緊買10-24定Zeiss 12mm有2.8光圈
睇開個youtube channel 大讚xh1
除左ibis 之外 仲有超靜shutter
不過電量就比xt2 chur 多~25%
希望firmware fix 到

用緊xt1 想upgrade, 等緊xt3 spec
幾驚冇人開po
常見問題

3. xt10同xe2有咩分別?
答:功能上 fw4.0嘅xe2 九成同xt10一樣,主要分別係前者單反外型+有揭moon+比較多場景模式
後者rangefinder外型+冇揭moon,視乎個人喜好揀。但好多巴打反應xe2已經難搵,一定要rangefinder外型可以考慮xe2s。ps xe2應該搵唔到,有巴打搵到話比我地知

7. 影運動好唔好揀fuji?
答:得最近發佈既X-T2 可以滿足到依個要求
詳細可以睇睇 http://www.fujirumors.com/autofocus-test-fuji-x-t2-vs-sony-a6300/

8. 拍片有咩選擇?
答:同上

記得update 下 Q.3,7,8
上個post 有template
16mm 好夠做其實
你諗下幾多經典風景都係用35mm影
所以如果你唔係有強迫症/經常係室內 我覺得都好夠做

最緊要係實用性高
有無巴打用過xraw studio?咁係咪即係可以delete LR架啦?
Feature Articles about Film Simulation ETERNA

X-H1 Development Story #4 -Film Simulation ETERNA
https://fujifilm-x.com/gbl/x-stories/x-h1-development-story-4/

X-H1 Development Story #5 -Film Simulation ETERNA Pt.2
https://fujifilm-x.com/gbl/x-stories/x-h1-development-story-5/

ETERNA sample video
https://www.youtube.com/watch?v=er6JIFCCdI4
Xt2會唔會更新有eterna?
咁一定係zeiss

除非你得一支鏡
呀哥仔,35mm插落富士要乘1.5喎。。。

雖然50mm都唔係影唔到風景,但發問果位巴打明顯係唔太知自己攝影習慣,咁其實要咩都試下先知自己要咩
我諗佢講經典35係等效35mm
係呀 等效35mm

其實個人黎講 35mm臨場感影風景都好好j
咁應該玩住zoom先
下次啦 今次搞得唔好
只會帶一枝, 10-24夜間部手持要好高iso?

定焦去旅行用...係無zoom方便.....
你思路都跳得幾快

呢度講富士,咁梗係有1.5 crop factor,跟住巴打問xf 16.4 同35.4,你點解講左去Full frame 35mm焦段 就算用16乘1.5都係24啦

不過我同意FF 35mm係好百搭嘅
10-24得f4,夜晚冇iso6400應該都走唔甩

如果有錢就zeiss 12mm + xf 23mm,反正唔會重好多
巴打問16mm支鏡夠唔夠
我講好多經典相都係35mm等效就影到

都話打漏個等效2隻字 你咁認真做咩 對身體唔好
我知呢個係富士POST
但真係會誤會,等效35MM同FUJI 35.4, 個感覺好唔同
肥花網上有得訂X-H1
$14899淨body
尋日終於入手E3,請問巴打們有無L 快拆,備用電,快門鈕介紹下,謝謝
如果呢方面覺得Fullframe 既35mm 出黎靚d
就去fullframe
人地比較緊焦距呀
係呀,一直討論焦距唔係質素
579折
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞