Fujifilm討論區(28)X-H1 即將開賣

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
究竟xpro2幾時先跌
23.2 一米內影唔清都重有得debate?!
反而34.5/35.2 好多外國用家debate 而且35.2多人選擇d 輕 對焦快 靜 只差1stop 好似f4之後同35.4一樣sharp
其實你上網打35 f2 vs 35f1.4 已經好多資料
新出35.2果時 好多人轉左過.2
應該唔會點跌
Fuji XF 35mm F/1.4 vs. XF 35mm F/2 WR
https://www.fujivsfuji.com/35mm-f1pt4-vs-35mm-f2-wr/

XF23 F2 Don't get too close
https://youtu.be/rXhM2dnZArs?t=5m17s
黎緊想入fujifilm XE3,之前玩開單反,想下會配KIT鏡好定配支35.4好??主要街影多
買16.4影星空好唔好?
影星用s12啦夠wide又有f2
16雖然1.4但有coma都要收細去至少f2
白盒
GFX
想影景買邊支廣角鏡好
原廠果支10-24好貴

訂新果支Laowa 8mm f2.8 會唔會太wide好難carry?
Samyang 12mm f2.0 質素如何 會唔會唔夠wide?

未用過wide鏡 求巴打指點
俾人唔小心del咗條好重要嘅片,請問有無咩方法可以恢復到
唔好再用張SD卡
插落card reader落電腦
再求奇揀個software scan and recover
http://bfy.tw/1CQy

如果用咗仲有無得救
有無巴打知道邊到有35.4 現貨賣
周圍都無貨
23.4
開心用緊 23.2
支35 1.4 實在太抵玩

其他廠1.4要跳幾級價位 富士一出就1.4
開心用過23.2 一星期
除左對焦麻麻 特別係低光情況之外 真係好好用
其實好簡單收一收光圈就sharp, 比人講到絕對唔可以接近min focusing distance 拍野
有啲人有潔癖接受唔到唔係100%完美既optics
又唔考慮下23 f2 比23 1.4 平好多,(35 1.4 同35 2個差價都冇咁大)
我自己用過 一個星期後即放 1m內soft到仆街
我追求正常 唔係極致
用prima 要收到f4 點解我唔用1855kit?
買支鏡 至少要比得上1855 kit 呀 吓話?
原來咁就叫有潔癖?
估唔到lens 都有死忠 依到真係好撚多大師
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞