Fujifilm討論區(28)X-H1 即將開賣

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
小弟最近轉左會,依家用緊XH1 16-55
5月會去奧地利 諗住買支長焦
應該千幾蚊買支50-230 定 55-200 好
又怕番香港用唔著
價錢好似都差得遠 另外有無其他鏡推介
睇筆直做人,一步到位就50-140
如果呢兩支嘅話用Xh1 建議用返55-200,鏡頭解析度會高啲

50-230粗用一流,千鬆d夠哂平而質素可以接受
返到香港都會用到如果影花影雀,直係唔鍾意擺埋一邊都唔肉痛

呢幾張都係xt10 55-230直出

應該放呢張先係
如果買50230做諗住補多支定焦,有無鏡頭推薦 主要買長焦反到香港無咩機會用,兩支畫質差得遠?上網睇好似話日光差唔遠,影風景光圈又唔港太大
咁你買枝平加枝prime都make sense
要景/人+景/人?筆直?
因為我想要支方便既
我本身計過我好少上35之後
s12f2 ok既 我靠佢影極光
如果唔影星 1024有防震都ok夠用
我都用緊 係就係無無16.4大光圈咁好j 但靈活度高都幾好 擰去24就可以當等效35用 影其他野
筆直應該6k
6k 上下有
16.4 for 景 有wr
23.4 for 街拍
56.2 for 人像
90/2 for 大頭 有wr

我prefer 16.4
畢竟佢景得,.4打半身都有啲散景
打全身人帶景都可以,室內暗啲窄啲都冇咩問題

利申淨係冇90
我覺得23.4比16.4易用
進可攻退可守

16.4係香港咁細地方影唔出咩靚相
二手買支旅行用完二手放返出去有無得諗
23.4做daily 嘅鏡真係好正,我成日帶住佢出街,但如果巴打會行下山或者影下夜景就唔係好夠wide
我有時喺室內太窄都會唔夠wide
23.4加56.2基本上係最好配撘
話說 岩岩起罪大轉會來Fuji 宜家買X-Pro2 graphite 會唔會太遲
有無消息幾時有新firmware xt20
想問大家通常影相既流程係點?
直出jpg 只用佢部機內置既執相功能 定係就咁provia 之後乜都唔改 再用執相software執raw?
唔遲 xpro2依然好好J
Graphite 周街都冇貨
諗住邊到入
我見豐澤做緊7980?
今日終於入手XE3 BODY,周圍都無連KIT 18-55,又唔想配支16-50,依架唔知點好
星際有兩三間都有
邊度入?幾錢埋單?
我問左四寶同三陽都話有排先番貨,先去豐澤買淨BODY
6430 豐澤,連KIT要9700,太貴
都唔知依架分開買番支18-55好定入23.4/35.4好
我上星期星際細鋪買8千頭...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞