[春天來了] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (13)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
R記
大家會唔會著 6鈕孖襟? 頂兩粒鈕成對 lin 頭咁
深灰同深藍西褲都整左
巴打們點睇用淺灰整?
型呀
即係頭兩間都係入門7k左右搞得掂?
係咪refxxxxx? 點解巴打負皮
深圳東門應該會幾適合你
其實P記係邊間?
啡色裁縫造過幾次,的確值得推介
夢記未試過,但都好多人讚,但要留意兩間default house cut好似有啲唔同,夢記好似係比較接近傳統英式cut (有錯請指正)
係呀 因為有巴打話佢垃圾 所以米負皮囉
P=序幕
邊度訂西裝好?
852 tailor or bespoke or modernpower好唔好架
係,你可以inbox問問佢地
Felix同Ricky都好nice

P記house cut係neapolitan,好有自家特色,香港真係諗唔到第二間house cut係neapolitan
Fit同craftsmanship就唔知,未試過
Browns 尋日問過 入門 $5500 咩布就未問
如果返工用
一套西裝同每月人工比例應該幾多
係衰咩?
唔該晒巴打 我問下先
p記7k得咩
我自己唔會當西裝係番工服,係自己enjoy著西裝
所以我唔會用人工同西裝個價錢咁樣比較
淺灰襯單衫,正呀!
唉,我見到依家D人工,我都唔多識講。
我廿幾年前讀完大學第一份工係九千蚊,我第一套用自己人工做的西裝係用咗三千幾四千左右,係多苗來的。
但我見廿年過後D後生仔出來先至萬幾蚊人工,做套多苗要差不多成萬,都係
Sor 大半年前問過價,上星期去造我又冇特別問最平幾錢 都係私下inbox問下啦,Jerry同牛巴都好nice既
5500?!係咪browns tailor?定係有間唔知乜野brown house?
好似平左,但而家好似有half canvas造
不過我睇過d review聽講好似BT退步左?利申:上次搵佢係2年幾前,經驗都算ok
SuitAccess都算係Neapolitan,但方向有點唔同
咁巴打一套西裝著一星期?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞