[春天來了] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (13)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
但係平果幾間既成品真係mk,我覺得如果budget有限去買RTW改都好過造個list所謂平果幾間,因為真係好撚肉酸
我相信有好多人都不是標準身材
買rtw未必合身
做點都好過買
我見過太多平價定造差過訂做的例子,訂一定好過買係個「神話」。
後生仔通常身材正常,rtw fit得不會太差
其實新手應該試做平果幾間
然後先慢慢加大budget試好果幾間
做西裝呢,學費係要交
一步到位會少好多樂趣
但係平果幾間既成品真係mk,我覺得如果budget有限去買RTW改都好過造個list所謂平果幾間,因為真係好撚肉酸
我相信有好多人都不是標準身材
買rtw未必合身
做點都好過買
我見過太多平價定造差過現成的例子,訂一定好過買係個「神話」。
後生仔通常身材正常,rtw fit得不會太差

新手人工向下流,頂盡都係畀得起一件學費啦
學生搵補習老師都識搵個好少少,先會打得好個基礎啦。

太「平」嗰啲裁縫又無乜style sense,好少少嘅布又無得你睇,如果造完出嚟仲要效果差,咪又係嘥錢、嘥時間、嘥心機,到時更加無樂趣啦。
同意 係會令你冇興趣再造落去
咁知唔知AC ready to wear嘅重麻safari jacket幾錢

係咪好似要$4000咁上下?
4000?你就想
身為同行兼DB舊客(都做左十套八套)⋯⋯我諗你上面講既咁多間最正路最似樣同最識野都係DB,style岩唔岩口味後話,但話佢地唔專業都真係得啖笑。
RTW未加價前真係3900
你個間有無得做同大約4k+ 定以下
未加價前cmt mtm 2500添
梗無
我上年年中睇係三千九喎,加咗好多?
4k左右 Suit Access 可能得
thx
佢個價就快拍得住名氣最大嗰班
唔會一加加成千掛
Dream B 係主力 british style 定係 Italian style?
各位巴打,見就尼夏天想買對suede penny loafer,budget around 3k,有冇咩牌子推介
其實本身想買Alden因為見佢unlined好似好舒服 但over budget
嗰少少唔爭在
Alden要4k5 呢排真係洗好多
上年輕麻 mtm safari 5000
今年 tm shirt custom made 2000鬆啲
Suit access 6320 唔得啦而家,加左價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞