[春天來了] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (13)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
講啦蛋爺
其實都無乜嘢
本來呢幾年見到西裝呢行好似有少少復甦咁,多咗人入行,多咁人開鋪,也多咗人做衫,但其實行業的隱憂也開始湧現。
新入行的好多都無乜根基,他們其實只是利用資訊的不完全流通,再加少少附加價值及市場推廣和策略去開展生意。
咁情況下,一D新手去嘗試開始訂造,但如果開始的經驗不好,可能佢就不會再繼續,咁好可能影響到新手對訂造的觀感。
通常係價位較低既舖會比較常出現?
不過我覺得呢d價位既舖算係gateway drugs 嚟既,試過就想要更好

可以一下就要dreams/ wwchan 我都想呀,不過freshgrad得個幾皮人工,又邊度會捨得/負擔到呢 好難一步到位既
百貨應百客姐 有得自己砌下野都算係幾好

不過share下
聽落應該好白癡同太多幻想 隨意笑下我就算唔好屌

我有興趣試同上網睇 係因為我覺得造衫好 fascinating , 而且係了解同尋找自我既過程 我成日有個感覺就係 "I have many possessions but none of them is mine",亦無真正諗過自己係/想成為咩人

我話我想像中既造衫係應該好personal既主要原因亦都係咁, 感覺上你好似同人 build 左感情, 同埋有樣真正為你而設既野咁

對我黎講我唔係淨係想要件靚衫 我唔想搞到好似去uniqlo分店訂貨咁
fresh grad幾皮已經好多了 出面成堆post喊晒話得皮幾
我既經驗係相反 可能我係target customer
突然覺得自己個 post 有d柒但無得delete
唔係吖,我覺得幾好喎!
十幾年前皮幾,十幾年後又係皮幾,由是低價市場有需求,都真係無辦法
離題一下,平時大家如果著單褸襯牛,有冇咩牛仔褲推介?
搵萬幾真係冇乜'資格'入場呢...
去R記做條chino過下癮算了
唔好低腰 唔好緊身 色落唔好太強烈
咁就好好襯
好羨慕美國人成日 thrift store 買倒野 香港得救世軍仲要咁貴
其實香港夏天著silk and linen o唔ok
定都係太熱?
係囉 我個經驗都好好
見到d巴打咁唔滿意 都唔知講咩好
都講左幾次 成個打手咁
可能我就係唔識野既新手啦
真心佩服
Thrift store真係正,次次去都買到好多嘢
人夾人啦
溝通良好老闆跟單都落力d既
主觀感覺姐 又唔係盲目讚定彈d product

況且樣樣野都係人夾人姐 或者唔同時間上去都唔同之類 餐廳之類都係咁

反而我覺得公平d,好既經驗都share多d 如果多人感覺良好 其他人起碼知唔係一面倒,都會考慮試多幾次睇下點

太驚似打手反而可能令好多人因為我地幾個post錯失一間(可能)好既舖
巴打你地做褲prefer forward定reverse pleats
有無巴打幫襯過上環Coller(牛記牛腩隔離)?
有乜評價?
唉,我廿幾年前係九千幾,依家先萬幾,但當時在金鐘海富中心做套多苗都只是兩千幾。
所以我都唔知社會係咪真係進步咗。
輕輕一推
Most if not all my pleated pants are forward pleated.
一方面我是港英餘孽,第二是香港的RTW大多是reversed 的,bespoke 當然做少有的啦!第三是做得好的話,條骨直D,靚仔D。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞