[春天來了] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (13)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
carmina oxford shoes係咪rain last最versatile?
鞋最緊要啱腳形,唔啱搞到着得唔舒服就算對鞋幾versatile都冇用
發緊夢錯字,自

又錯
首先就皮的選擇應該係佢求其⋯ 我同佢都唔記得左用咩皮

原本係整Vibram Eton底預微雨天氣用,結果變左同色既⋯ 皮底

Fitting係真係好Fit,睇個Tree應該都Get到我隻腳幾瘦,但個問題係佢可能預Suede會快鬆,第一下赤腳著竟然有破處既感覺!青春啊!大佬著落去係極Fit,但破到塊Tongue都移位想點啊!!

Brogue今次打得靚,係右背面打唔透

終於睇到你個heel點解咁難fit
意大利佬多甩漏就預左架啦!去痴塊topy算啦。最緊要岩腳,同埋佢果邊既價錢計反hkd都幾抵,千七歐,就算依家咁高水都唔叫貴。
成個設計令到成個鞋面(the suede part)睇落好大塊,好似唔太balanced
但咁價錢咁水平,可能高和仲抵D
是咁的,Fitting完就唔知佢整成點了
Fitting Shoe反而幾靚仔
有人講過係千六歐買個Last

公允講,第一對(第二對先岩)乜都唔識又隔左咁耐先Fit,重要大家都唔太記得個spec,由Bespoke變成Omakase都係一個體驗
想問3000畢直想整西裝 有邊間推介?

利申: 俾唔起咁多錢去suit supply整
唔駛改既話 suit supply 2999 買到
即係made to measure可以2999?
RTW
你講得出suit supply 都知suit supply 係有賣成衣
定你唔想要成衣一定要整?
呢個我有保留
留名學野
佢呢對的手工,個底成個Alden底咁,而且我見過幾對D皮都好差,真係唔多對得起個價錢。高和起碼D皮同個底唔會好似呢對咁囉!而且價錢唔會貴過佢
講堅,撞彩數。 同埋其實如果問題太大可以彈貨重做
一定要整
Suit supply rtw再改
可能仲好過3000 造西裝
等其他人confirm
想一問一般G2000 或者瑪莎既西裝成衣係咪都係fused ?
日本 vs 意大利 vs Vans
呢個價仲要睇彩數
定係d皮只係小問題, 未理於好差?
同埋有無人有對西裝既細節位有研究,或者知道有某D 網站有講及相關既野?
呢個我有保留
佢呢對的手工,個底成個Alden底咁,而且我見過幾對D皮都好差,真係唔多對得起個價錢。高和起碼D皮同個底唔會好似呢對咁囉!而且價錢唔會貴過佢
講堅,撞彩數。 同埋其實如果問題太大可以彈貨重做
呢個價仲要睇彩數
定係d皮只係小問題, 未於好差?

打錯字
我最鍾意研究細節,有乜想問?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞