[春天來了] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (13)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
事實上幫你度身同fit果個人根本唔識tailoring
但係又學人開間野做生意
唔識度身唔識fit, 啲衫造出黎點會好
做左三次的有限經驗係,鋪頭傾向做闊同做低,唔係多人中意就到岩岩好個感覺,而且一般都要調節一下先得,就算MTM都有機會要fit一次,去搵岩你感覺最好的fitting。

開太細會窄同扯住,太大就腋下位會夾左一泡布出來;成衣計,J.Crew個隻High armhole會有呢種問顯,因開板係盡量Fit大部分人
咁可能係我唔慣 perfect fit
啲後生仔乜都唔識求其mark底啲尺寸,再比老師傅整 好多野度錯哂

不如叫個老師傅出來度啦 我唔想幾千蚊掉落咸水海
R記做過shirt真心麻麻
下次去suit supply算
AC第一次做係咪要做三件?
公道啲 其實學牛巴話齋
無論係 讚間鋪頭又好 彈又好
有圖有真相
既然你都做咗 放幅圖上嚟 大家一齊研究下
無圖講咩都得啦
正常係,但可以做完第一件先,fit無問題先做埋那兩仲。
恤衫和suit係兩件事喎,你係講緊恤衫嘛?
Shirt咋
Whiskey我諗都還好嘅,深極都有個譜。
但Cigar就深到黑色咁
岩岩造完3件 好肉赤
幾錢
有無巴打試過係銅鑼灣大華洋服度造西裝?
我見佢價錢幾抵下

大華同荃灣華達係咪差唔多?
佢TM料就2100-3000
依家個價真係不了
依家太貴了,我做唔起
我剪料去工場做件普通TM都只係600蚊有找,價錢差太遠,質素差太少,唯有轉。
不過他們的出品確是不錯
一件2100-3000?

又講番件往事,之前打過去問safari jacket, 個時首先打左去又圓又方個間分店,個位先生就答rtw賣哂,咁我問度身做幾錢,佢話唔接。之後我又打去對面海國際分店,個位先生就話做,不過我係新客,要做番3件恤衫先可以接我做衫order。
係呀 真係好狠貴
用house fabric 都要1400起
蛋爺 個個好似你咁識去工場咩?
咁工場有工場的問題,工場無試身,唔啱都硬食,又要等好耐。
佢哋D house fabrics 唔差架!
幾錢
佢TM料就2100-3000
一件2100-3000?

又講番件往事,之前打過去問safari jacket, 個時首先打左去又圓又方個間分店,個位先生就答rtw賣哂,咁我問度身做幾錢,佢話唔接。之後我又打去對面海國際分店,個位先生就話做,不過我係新客,要做番3件恤衫先可以接我做衫order。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞