[春天來了] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (13)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
累死人。。。。
皇室永遠是對的
佢有入carmina, cj, gg 呢啲牌子嘛,睇下都可以嘅
外國牌子太貴,睇下就算,反而有D日本本地牌子值得一試。
我想睇下corno blu, 三陽山長
有冇巴打有野買夾free shipping

https://www.afinepairofshoes.co.uk

Tg: vtvtc
三陽值得睇
Corno rtw我覺得貴,bespoke 可以一睇
Corn blu要去bryceland,日本牌子可以睇union imperial, otsuka嘅
Bespoke要去福岡
王子衫袋穿咗補塊布都得,你試下一樣補塊布,睇下有無人問你使唔使咁慳家
我估冇 但browns就有
唔係the brown house先有咩
唔知呀 我果次inbox問brown 造tux幾錢,然後佢報左full同half個價比我
岩岩碌三陽ig 發現佢近期都幾重口味
有無師兄都做左 R記 SUIT / CHINO , 等左2個月都未有 1st 試身
拖了2星期又2星期 , 問過d朋友仔都有類似情況
有冇追過佢?上次上去見到好多未試既suit
有冇追過佢?上次上去見到好多未試既suit

追過 , 覆1-2星期會有, 2星期後再問進度仍然要等 1-2星期

師兄幾耐前去 ? 訂了什麼? 成品如何
咁佢有無講出了乜問題?點解咁耐?
一樣,耐到我之前唔記得左 後尾問過都係話太多 order 太忙

我下次應該去其他舖算, 除非純粹平平地整條褲粗著咁 (如果成品算ok )

我諗我唔係佢 target customer
target customer 先會跟單 ?
非 target customer就要追先會幫你做? 點解要比錢間R記 ?

師兄追左幾耐? 不過聽落做得好差 ,,,,,,,,
唔好誤解 我唔係話佢揀邊d客交貨好d或快d, 亦都唔係話佢地 quality 好定差

我話我唔係佢 target customer 意思係我想像中成個 experience 會貼心同 personal d, 特別係我新手真係有心了解多d同學下野

而我覺得佢地模式係target平平地有貨拎但相對少 service同溝通, 感覺似做生意多過似造衫 (重申:非批評quality), 所以我下次應該貴少少搵第二間

可能佢地整野既真係抵同靚...但點都好, 個整體 experience 已經令我biased左 所以我都講清楚以免有人以為我批評佢地既成品

等於兩個醫術一樣既醫生, 即使貴d我都會揀溝通好d同關心多d果個, 不過呢樣純粹係 personal preference
當時佢一開始做980我walk in上去造左條chino,其實都算好快2-3星期有得fitting,不過我自己又去左旅行又唔想突登出去fit,搞到攤左兩個月先上去fit,約左時間上去fit,點知上到去原來老細又唔係度,得個姐姐係度,咁姐姐問我有冇問題,咁其實就實有架喇,不過老細唔係度我又覺得姐姐似係頂更,咁總之著得落就算喇
雖然我明造條980chino唔係咩valuable customer,不過我覺得約左時間上尼fit,成間鋪唯一比到advise我既人都唔係度,我真係未必會番轉頭 係customer experience 既問題 可能佢唔係想要翻頭客
何況要造suit,佢收5k,我情願比多1-2k去有心d既鋪頭喇
我唔直接去答你, 用例子答
二月頭我落單,上星期先fit
太多單佢都做唔切
我勁過你喎

而家覺得有少少似kickstarter d project咁 雖然明知一定會拎倒貨
看著這行業的起起跌跌,有時真的幾唏噓。
不過都是唔講了,廢事我好似專針對D新店,做打手咁。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞