[春天來了] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (13)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
CJ會平幾多
平一半到啦
不過冇handgrade同cordovan
我通常就jet pocket 算
個flap好阻訂
好多時塊cloth都會 zip左入個袋 變左 jet
想換一換Berwick U tip條鞋帶
應該買幾多先最fit
香港邊度有alden leather defender賣
插完袋拎隻手出黎個flap露一半唔露一半都幾核突
想要件又可以formal又可以casual 著既 jacket 可以點
同埋想問下你鋪頭 ig 新個張個 client 隻 feather ring 邊到買到
揀岩布
間尺?
應該揀咩布
各位巴打 請教下邊度有煲呔賣 普普通通唔使太講究 去做兄弟用
唔好揀令面 有少少texture咁
想問問巴打們 皮鞋既話 london有咩brand 平過香港好多?
點解唔直接造jetted pocket? business又得casual又得
其實如果塊布係business色例如dark navy, 造patch pocket一樣返到工, 甚至未必有人會留意到
Crockett & jones
又質素得黎(同級價計)價錢大眾化,又易搵
3千幾有一對
Country shoes黎講
我都覺得Pembroke 好j過 burton
冇咁大舊
⼀⼁⼃⼂
想入對TB皮鞋 但依個價位 係咪入alden好過
而家西裝其實係咪唔太分英式意式
我想造拿破崙膊,薄墊肩,西褲反腳落英式cutting 西裝
造完會唔會好不倫不類
除非你好鍾意thom browne, 會成套full suit 著
如果唔係都係買番alden 啦
6660 剩jacket
首先想問你,想買呢對野既原因係咩?
唔係太明你講乜
拿破崙膊,薄墊肩已經明顯係意式
點樣英式cutting?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞