[春天來了] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (13)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
我之前有不是用糧買的西裝嘛
而且當時不用時常著成套老西,好多時只是恤衫西褲便可以 尤其是夏天。
咁可能我做一套/suit supply
之後睇下工作環境需要先
就咁睇佢地ig比較新的相
好多件膊頭位都係slightly roped而唔係neapolitan shoulder,例如:

係咪似florentine多啲?
其實我都唔係真係咁識分
Neapolitan shoulder 姐係點樣
有無圖可睇一睇
巴打喺邊度買? 淨係知香港Tassels 有, 想知有無地方會平d
之前LH有賣
而家佢出盡力谷Berwick所以唔知仲做唔做其他牌子
LH無賣了
圖借P記
遲下去suit supply同bespoke望下先
黎緊會去europe一轉

係咪可以望下Ralph lauren, paul smith或者brooks brother?
遲下去suit supply同bespoke望下先
黎緊會去europe一轉

係咪可以望下Ralph lauren, paul smith或者brooks brother?

我指去埋訂製度問下姐
係就係用得唔好
我想知通常造呢隻 suit 都係造 patch pocket ? 定clap pocket 都得 ?
Patch pocket 其實會唔會唔太 formal?
呢隻suit 即係指圖中拿玻里式定指劍領?
去歐洲睇美國牌子 巴打你咁有趣
經過outlet
或者有咩牌子望望
巴打你歐洲邊度先? 華沙同倫敦都係Europe 邊個Outlet?
請問Budget HKD 500 一件裇衫,應該去度身MTM定係買成衣去改好啲?(都仲算係標準身形,但係手可能會長啲,neck 15.25, 膊闊17.5。約裇總長33.5inch)
Bicester Village
london除左burberry有outlet咩
諗緊去唔去savile row 望下 但應該買唔起

budget 恤衫西褲連褸5k hkd左右
London... 算啦你去返Vigo St SuitSupply啦,都係Savile Row轉個角啫

退埋稅應該岩你Budget
會平過香港?
見有巴打話係香港買有改衣服務
個邊買應該改唔切

不過都應該會去savile row window shopping下
Carmina係咪得官網同瑞典網?
Patch pocket點會係formal啊
瑞典網唔做carmina啦
用半日去呢個垃圾outlet 不如去northhampton行下cj eg factory store
諗緊返工著唔著到 patch pocket 既 suit
business attire 好似都係flap pocket 好D ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞