[春天來了] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (13)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
我邊度有clematis ginza既oxfords
係咪講緊jerry對austerity?
Rtw價 唔expect有d咩手工位
有得揀下details 有fitting ok啦

個個都識自己揀鵝 自己搵廚師燒咩
可能記錯,我想講呢對
其實比錢嗰個滿意就ok,抵唔抵係由付款那個話的,你覺得其他地方抵D,咁咪去幫襯第二間囉。係咪咁講?
不過有時我覺得有D鋪就幾得意嘅,你放件恤衫sample係鋪,都做好少少吖,比D誠意嘛,我唔要乜仔細手工,但車行線都要直㗎嘛?歪歪斜斜Z型咁算係乜玩法?個袖口係圓角的,但就真的起個細角,唔smooth的,咁係乜玩法。甚至是好似今次這間咁,格字掉轉,這些地方店家可能覺得好 Minor, 但我就覺得好礙眼囉。不過可能只是我的問題,其實大部分人,你唔話佢聽佢根本唔會發現。
客架
新手無乜要求

前排試左shirts 唔可以話差 但感覺普通

整倒我 order 既野同埋膊位fit 但有d明顯線口位好似無乜理

同埋就算感覺比較容易match既位, shirt既 pattern 好似完全無試過 match 搞到d格望落有少少亂

試完同我以前試過銅鑼灣果一兩間差唔多, 我覺得同cuffs差唔多

Cj?
想造返套navy西裝, budget 大約4千
近排見幾間都做緊promotion, eg 源興行, coller, The hackney
有無巴打試過伏唔伏

接龍
再著左次 發現企係度幾正常 但對袖都扭得幾勁 同埋有d位一郁就覺得唔多for我
個領點?
ALDEN而家成日整埋D 深地WHISKEY
The hackney = 又貴又垃圾 自己search下comments,啲後生仔無料學人開西裝店唔係唔得,但唔好扮high class收咁貴囉
cuffs都幾差下...不論造工同fit
深色
Yup
算ok, 但頸喉鈕對落少少整極都會輕微摺起

一郁多少少就feel倒袖會扯住
近年好多後生仔開西裝店造中高檔西裝,佢地有西裝知識(上網都有得自學啦)但無經驗 啲fitting同measurements造得好差
同樣價錢我著上身感覺好過R記囉 基本上大家都解決倒我買RTW既問題 但R記即刻見倒有d礙眼位 而且郁上黎覺得唔係真係為我而設, 感覺上只係度左某幾個spec, 企係度望落正常, 但無乜理我身形. 我識得唔多 但我感覺係頸至手度得準 所以企係度無問題 但腋位就唔倒我身形 平舉屈手時扯得非常緊要 搞到隻袖會拉到好高 fitting時都郁過黎睇 改完好似仲衰左 簡單黎講我無左RTW既問題但又製造新問題

Cuffs我整d款唔多睇倒pattern問題, 但起碼交貨時無線頭 郁黎郁去都無不適 而且起貨快d

坦白講二揀一我會走返去整Cuffs
齋估可能個armhole太細(窄),所以一舉手就扯住。
我成日勸人,令願買兩件好D嘅,都唔好買三件渣嘅。三件渣的雖然平D,但著唔到,咁有乜用?
AC雖然超貴,但一定不會唔啱身,唔啱身可以要求重新做過件,no question asked. 所以收得貴都係有原因的。
正常應該係點 因為上網d人成日講到 high armhole就好咁

基本上我浮係識分著上身舒唔舒服同望落有無明顯瑕疵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞