[春天來了] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (13)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
sorry 我走先⋯
其實係我們太高要求定係坊間太冇要求 買條Levis 501都要幾百蚊點解可以成日有人問一千蚊邊度可以度身做褲? 2,3千買對Yeezy 就好抵狗衝點解可以問一千皮鞋推介?養隻牛都要錢la
你地5000做個啲褸同褲可以著幾耐?
我講真的,如果懂得揀D好嘅料,正常打理,做得比較好的,通常正常著用,最少可以著到五年。
我有好多件衫都著咗八到十年。
褲是比較快殘的,所以有D人有做兩條褲嘅習慣。
當然你日日都着嗰套衫就蛇都死,有五圖五玩,咁就可以玩好耐。不過夏天五套冬天五套夾埋就已經10套,所以治裝費都唔好話唔野少

可以google/youtube下縛鞋帶,有方法縛靚啲
好怕啲驚死人唔知係佢gay既gay佬
初期做平野黎cycle
等個pool有返咁上下慢慢加d貴野?
最後淘汰左一開始d平野就日日著靚野了

定係維持平野同貴野既比例好 e.g. 7:3
今日去咗IL Sarto剩係做jacket, 100% Linen, olive dark green
清,il sarto咩價位
咁其實好睇你有幾多筆直在手,我著重料先,料好就襟著,襟睇。開始時平的做兩套,貴的一套,之後一年做一套夏天,一套冬天,keep住一直就三五年,就基本完成工程啦!
諗緊tassel loafer買cordovan (color 8) 定suede
如果短期內就要返工日日著,又無乜筆直的話,我就會揀兩套「膠」料平價西裝,可以個個禮拜掟落機洗(手洗模式),之後會唔會upgrade就慢慢再考慮
(認真)想要緊身翹pat,可能買條yoga pants仲實際。

2000筆直,去祥興 / 龍將 / 荷里活 / G2000 / Zara / M&S 買一套,應付你出event嘅需要,話唔定仲有幾百蚊剩。
皮鞋就一日兩休
西裝有冇呢d規則
定係同休息時間無關 只係次數問題?
Why not both
想問下dream大約咩價位?見tailor m最高個price range係above $6000 想知佢係大約幾多
自膠 原來啲圖有價錢
無話規唔規則嘅,皮鞋同西裝一樣,著得愈頻密就愈容易打柴。喺忽略其他因素嘅情況下,俾佢地定期透氣、休息,能夠著嘅次數會多啲,cost per wear會低啲啫。

我唔反對人經常著住同一套衫、同一對鞋,只要保持清潔就可以。
新手入坑
忍唔住手入左2對
what brand and ?$
諗住2隻物料可以配合其他款式架嘛 唔想2對都係Tassel
追過下post 如果5000-6000左右係咪都係suit supply算?
加多少少上Dream/browns/P記?
利申:頭兩間造過,第三間等緊fitting

入門應該7k ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞