[春天來了] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (13)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
萬幾蚊買對鞋都講到咁carefree
有錢巴打
如果target係g2000/瑪莎
勸你唔好留意啲咩細節算了
當然唔會買G2K,我第一套西裝都係G2K成衣。 今日行左美麗都,就想知道番成衣與訂造西裝既fused/ convas standard 當中屬於邊類。
fused成本低好多,所以你應該可以估到
聽你咁講應該對造西裝冇咩經驗同埋認識唔係好深
呢個情況建議你唔好自己玩美麗都,咩都識根本唔會玩得出咩效果,除非有資深人士帶住你玩
香討幾年前有隻狗(定熊?)出左堆posts教人認識西裝,無可否認對beginners黎講好有用,你可以去溫溫書先
忌心急
我意思係咩都識根本唔會玩得出咩效果
假設去美麗都造廣東工 (第一次造想平平地試下效果先)
珠邊/ 米蘭扣鈕需要加錢嗎?
另外我想造劍領,褲造高腰,係造既時候應該點同個師傅講自己既要求?同埋個設計有咩細節位要留意?
同埋個心口袋我見都有唔同既設計可以揀/諗,唔同配搭背後有無咩意思/原因?
我都有睇過一個blog 係講點樣係美麗都買造西裝,但淨睇而咩都唔試都唔會學到野。而我阿公以前都係上海造西裝,亦有親戚(寧波人)係深圳工廠接造西裝既訂單,屋企人意見都提點左好多,所以就平平地打算整一套試下先。
珠邊唔使加,米蘭扣要,但唔一定有。
劍領,高腰呢D直接講就得。
細節有乜留意?都無乜好留意,你造平嘢,又不是熟客,通常師傅無乜閒情理你。
心口個袋都係貼袋或普通西裝袋,特別D就做船型,無乜特別意思,純粹款及地方傳統。
不過師傅肯唔肯做,識唔識做同做得好唔好係另一回事。
寄返去又係搞一輪,重要唔肯定搞成點,定係會繼續錯落去,不如睇開點

而且四月過歐洲得一星期,都唔夠時間過去搵佢
新手留名
需要一套suit上court/翻工用
buget5k,本身係龍將整左幾年

依個價錢有冇好bespoke?定係mtm算?

利申身型瘦
trainee?
Intern only加mooting要著
有無人係The Brown House 造過西裝???
想問下造 2 pcs suit 出黎 O唔OK
見到d 圖好似not bad
Browns試過但Brown House未試過
前者ok但唔知後者係咪同師傅同工場

想做套大約好似佢呢套咁. 有咩需求要同 tailor 講 同有咩要主意
直接去返呢間野掟返呢張相叫對方造化
3000整出來一定唔好睇得過suit supply 成衣,不過你一定要整就去下中環長興,銅鑼灣 Holx Clxssic
Bespoke以外,真係呢對最好著
b&l係咪買rubber sole先可以換底
其實b&l 係咩construction
呢個 cut同 p記個隻 有咩唔同地方
巴打唔好嚇我啦
都差好遠wo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞